UE amendează Moody’s pentru că nu a dezvăluit conflictele de interese

Organul de supraveghere a piețelor Uniunii Europene a declarat marți că a amendat firma de rating Moody’s cu 3,7 milioane de euro (4,35 milioane de dolari) pentru încălcarea regulilor, inclusiv neexprimarea conflictelor de interese.

Toate încălcările au rezultat din neglijență din partea companiei, a declarat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), adăugând că amenda a fost acordată pentru cinci entități Moody’s cu sediul în Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

ESMA a declarat că Moody’s a avut politici și proceduri interne inadecvate pentru a gestiona conflictele de interese ale acționarilor. Încălcările au avut loc între 2013 și 2017, a spus acesta.
„ESMA a constatat că MIS (Moody’s Investors Service) nu intenționa să încalce regulamentul UE și nu a avut niciun impact asupra calității ratingurilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Moody’s într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters.

Moody’s, una dintre cele mai mari trei agenții de rating de credit alături de S&P Global și Fitch, a adăugat că autoritatea de reglementare a recunoscut măsurile pe care le-a luat pentru a preveni încălcări similare în viitor.

Citeste si:  Boris Johnson nu exclude rămânerea Irlandei de Nord în uniunea vamală a UE post-Brexit

ESMA a afirmat că încălcările sunt ale unei reguli care împiedică agențiile să emită ratinguri pentru companiile în care dețin 10% sau mai mult din acțiunile sale sau unde au o funcție de consiliu.
Autoritatea de reglementare a amendat Fitch cu 5,1 milioane de euro acum câțiva ani pentru încălcări similare.

„ESMA consideră că este crucial să se asigure ratinguri independente de bună calitate și să se protejeze investitorii, care (agențiile de rating) să identifice cu atenție și ulterior să elimine sau să gestioneze și să dezvăluie conflictele de interese pentru a evita interferențele acționarilor cu procesul de rating”, a spus observatorul.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner