Vânzările Microsoft cresc pe baza puterii Cloud, acțiunile scad ușor

Microsoft Corp a îndeplinit așteptările trimestriale ale vânzătorilor analiștilor și a depășit estimările profitului, dar acțiunile sale au scăzut ușor, reflectând un anumit scepticism cu privire la beneficiile unice incluse în rezultate și speranțe mari după un raliu de un an.

Prin captarea cotei de piață într-un domeniu în plină expansiune a cloud computingului și extinderea serviciilor de afaceri, cum ar fi serviciul său de colaborare Teams și rețeaua socială LinkedIn, compania din Redmond, Washington, a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume, în valoare de aproape 2 trilioane de dolari după epuizarea stocului cu 50% în ultimul an.

Serviciile respective erau încă în cerere în timpul pandemiei, serviciul cloud Azure de la Microsoft închizând terenul pe Amazon Web Services, lider al cotei de piață și crescând cu 50% în trimestrul respectiv. Oamenii care lucrează și studiază de acasă au cumpărat computere noi și console video, stimulând sistemul de operare Microsoft Windows și companiile de jocuri video.

Venitul net al celui de-al treilea trimestru încheiat la 31 martie a crescut cu 44% față de acum un an la 15,5 miliarde de dolari. Veniturile și câștigurile ajustate pe acțiune au fost de 41,7 miliarde USD și 1,95 USD pe acțiune, peste estimările analiștilor de 41,03 miliarde USD și 1,78 USD pe acțiune, potrivit datelor de la Refinitiv.

Acțiunile au scăzut cu 2,5%, comparativ cu unele pierderi mai profunde, după ce directorii au dat o prognoză mai bună decât se așteptau, în timpul unei conferințe cu investitorii.

„Avantajele fiscale și valutare unice au stimulat cifrele Microsoft din al treilea trimestru și, ca rezultat, piața nu este la fel de primitoare în ceea ce privește numărul de așteptări, așa cum a-ți putea crede”, a declarat Nicholas Hyett, analist de acțiuni la Hargreaves Lansdown. Profitul net a inclus un beneficiu fiscal favorabil de 620 milioane dolari din deciziile judecătorești din India.
„Acesta este pericolul tranzacționării pe tipul de evaluare de care se bucură Microsoft, de 32,8 ori câștigurile de anul viitor. Dezamăgiți-vă chiar puțin, iar piața va fi neiertătoare.”

Vânzările pentru ceea ce Microsoft numește „cloud-ul său comercial” – care conține infrastructură de servere precum Azure împreună cu versiunile bazate pe cloud ale software-ului său Office – au crescut cu 33%, la 17,7 miliarde de dolari. Vânzările pentru managementul clienților din Dynamics 365, care concurează direct cu Salesforce.com, au crescut cu 45%, iar versiunea de afaceri a Office 365 a adăugat cu 15% mai mulți utilizatori.

„Acesta este al patrulea trimestru consecutiv cu o creștere de 15% a locurilor pe o bază foarte mare”, a declarat directorul financiar Microsoft, Amy Hood, despre rezultatele Office 365 pentru clienții comerciali.

Microsoft a continuat să dubleze software-ul bazat pe cloud și a declarat la începutul acestei luni că va cumpăra firma de software de inteligență artificială Nuance Communications Inc pentru 16 miliarde de dolari, cu excepția datoriei nete, pentru a-și consolida activitatea de asistență medicală.

Microsoft a declarat că Azure, afacerea sa de cloud computing, care este foarte atentă și care concurează cu Amazon.com Inc Amazon Web Services și Google Alphabet Inc Google Cloud, a crescut cu 50% în trimestrul respectiv sau cu 46% când a fost ajustată pentru monedă variații. Acest lucru este în scădere față de 48% ajustat în funcție de monedă în trimestrul anterior, dar în conformitate cu așteptările analiștilor de creștere cu 46,3%, potrivit datelor de la Visible Alpha.

Vânzările globale la unitatea „cloud inteligent” Microsoft care conține Azure au fost de 15,1 miliarde de dolari, peste estimările analiștilor de 14,92 miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Microsoft Teams are 145 de milioane de utilizatori zilnici, în creștere față de 115 milioane în octombrie, a spus Microsoft. Vânzările pentru unitatea software de productivitate Microsoft, care include Office și Teams, au fost de 13,6 miliarde de dolari, comparativ cu estimările de 13,49 miliarde de dolari, potrivit Refinitiv.

Vânzările pentru rețeaua sa socială LinkedIn au crescut cu 23% în funcție de moneda ajustată, ușor peste estimările Visible Alpha de 21,9%, deoarece veniturile au continuat să se recupereze după o scădere accentuată a listelor de locuri de muncă și a angajărilor la începutul pandemiei.

Unitatea de calcul personal Microsoft, care conține sistemul de operare Windows și consola de jocuri Xbox, a avut vânzări de 13,0 miliarde de dolari, comparativ cu așteptările analiștilor de 12,57 miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv. Vânzările de Windows către producătorii de PC-uri au crescut cu 10%, comparativ cu o creștere de 1% în trimestrul anterior.

La un apel cu investitorii, Microsoft a prognozat venituri fiscale pe segmentul de productivitate în trimestrul IV cu un punct mediu de 13,93 miliarde USD, peste estimările Refinitiv de 13,57 miliarde USD. Previziunile sale de vânzări pentru companiile sale inteligente în cloud și computere personale au avut puncte medii de 16,32 miliarde dolari, respectiv 13,80 miliarde dolari, peste estimările de 16,0 miliarde dolari și 13,26 miliarde dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata