Băncile digitale au apărut și în România. Avantaje și dezavantaje

Și în România au apărut primele bănci digitale. Acestea oferă aproape aceleaşi servicii, ca instituţiile bancare tradiţionale, iar comisioanele sunt înlăturate, dar deschiderea unui cont e mult mai rapidă. Singurele dezavantaje: momentan nu acordă împrumuturi şi nu dă soluţii de economisire.

Elaborarea unui card reprezintă economie de timp şi de bani. Totul durează doar 60 de secunde. După, trebuie descărcată o aplicaţie pe telefonul mobil, introduse datele personale şi pentru autentificare este nevoie de un poză-selfie. Depui bani în cont şi poţi face apoi tranzacţii online sau plăţi la magazine din ţară şi străinătate, informează Digi24.

„Produsul nostru este bazat pe tehnologie de ultimă generaţie, tu poţi bloca şi debloca un card. Noi credem într-o societate fără numerar, lumea se îndreaptă în această direcţie”, declară Irina Scarlat, directorul uneia dintre băncile digitale.

În câteva luni, astfel de soluţii digitale au strâns 45 de mii de utilizatori în România. În ofertă sunt şi carduri ce pot fi utilizate de românii care muncesc în Germania sau în Marea Britanie şi trebuie să încaseze salariul într-un cont bancar creat rapid.

Conturile pentru tranzacţii online sunt gratuite, dar emiterea unui card costă între 23 şi circa 27 de lei. Variantele premium includ asigurări de călătorie şi retrageri de numerar fără comisioane.

Băncile clasice răspund cu aplicaţii de tip home bank pentru plăţi online, iar avantajul acestora e că pot oferi şi soluţii de economisire.

„Nu pot să facă ce fac băncile în materie de atragere de depozite, pentru că asta înseamna reglementare, licenţă”, susține Dan Pascariu, preşedintele unei bănci comerciale.

În România sunt 12 milioane de carduri bancare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata