Care este „planul bine configurat și neabandonat” de secole în Transilvania?

Foto: msnews,ro
33

În România, prim-vicepreședintele PMP lansează acuzații dure la adresa UDMR și la adresa Ungariei în ceea ce privește „planul bine configurat și neabandonat” de secole în Transilvania. În opinia politicianului, cu UDMR la guvernare, Budapesta vrea să obțină controlul.

Astfel, Marius Pașcan, lansează acuzații împotriva Ungariei, despre care spune că preia în mod consecvent atribuții ale statului român în Ardeal. Declarația sa a pornit de la cele spuse de secretarul de stat din cancelaria lui Viktor Orban, Arpad Janos Potapi, care susține că în Ardeal a fost creată „o structură educațională maghiară completă”.

Ungaria caută să obțină controlul

În opinia sa, „Dacă am lua datele desprinse din context, ar părea că e foarte bine că se investește în zona noastră, și ce probleme ar fi în acest sens, dar pe fondul nebăgării de seamă, cu UDMR la guvernare, Ungaria caută să obțină de fapt pe termen lung controlul administrativ, economic, educațional, cultural în Transilvania, ceea ce este foarte periculos”, a declarat Marius Pașcan la B1 TV.

Din spusele politicianului, reiese că, cu partidul UDMR la guvernare, Budapesta vrea „să obțină de fapt pe termen lung controlul administrativ, economic, educațional, cultural în Transilvania”.

Astfel, „Statul ungar, de altfel, prin aceste proceduri – care nu se mai întâmplă să fie agreate de alte state din Uniunea Europeană – preia consecvent atribuții ale statului român în Transilvania, prin aceste atribuții în educație, în infrastructură, în culte, în mass media, industrie, nu vă mai spun domeniul imobiliar, afaceri etc”, a punctat Marius Pașcan.

„Aceste investiții, de fapt, conduc și în educație, după cum se poate vedea, la un învățământ exclusivist în limba maghiară și conduc la situația în care elevi maghiari din Harghita, din Covasna, din Mureș, în acest sistem de învățământ finanțat de Ungaria sau parțial de Ungaria, nu mai cunosc limba română și o demonstrează rezultatele obținute la Evaluările Naționale”, a continuat el.

Este planul bine configurat și neabandonat de secole

În contextul educaţional din zonă, Paşcan consideră că partidul UDMR, dacă ar putea face acest lucru, ar modifica legea educației naționale, astfel încât limba română să devină „absolut facultativă”.

În precizările sale, „Se dorește crearea unei mase critice de nevorbitori de limbă română în Transilvania care, evident, din moment ce nu vor vorbi limba română, nu își vor putea găsi decât în aceste enclave etnice și ei vor crea o presiune asupra statului român pentru a obține ceea ce dorește UDMR dintotdeauna, cu concursul Fidesz și al statului ungar, respectiv autonomia teritorială a Transilvaniei”, a adăugat prim-vicepreședintele PMP.

În concluzia sa, „Este, de fapt, planul bine configurat și neabandonat, pot să spun chiar de secole, pe care l-au descifrat foarte bine profesorul Florian Bichir și cu domnul colonel Tudor Păcuraru, care au descris Planul Aurora Zorilor, care s-a încercat a fi adus și aici, la Târgu Mureș, a condus la conflictele din martie ’90, conflicte interetnice între români și maghiari, iar acest plan nu a fost abandonat. El continuă, de data aceasta mai pașnic, în tehnica pașilor mărunți, cu aceste proceduri – investim, controlăm administrativ, educativ, nu avem vorbitori de limbă română, dăm cetățenie românilor din Transilvania”, a mai explicat Marius Pașcan.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata