În tensiunile militare dintre Grecia și Turcia, NATO a informat că va lua măsuri

31

În prezent, cresc tensiunile militare dintre Grecia și Turcia, însă în cele două țări NATO sunt obligate să mențină deschise canale politice privilegiate de comunicare, astfel încât să fie evitate riscurile unui conflict armat.

Astfel, în tensiunile militare și geostrategice dintre aliații NATO, Grecia și Turcia, NATO obligă aproape cei doi rivali vecini să mențină deschise canale politice privilegiate de comunicare, astfel încât să fie evitate unele evenimente armate.

În acest sens, instituții cabinetului premierului grec și, respectiv, președintelui turc au programate săptămâna viitoare convorbiri în marja reuniunii Comunității Politice Europene, programate la Praga.

Tensiuni între Turcia și Grecia

În precizările sale, „În pofida tensiunii crescânde și amenințărilor Ankarei la adresa Greciei, atât Atena, cât și Ankara consideră că este utilă menținerea unui dialog, fie el chiar și la nivel diplomatic inferior.

Astfel, potrivit unor analiști diplomatici, a unor discuții de la Palatul Maxim, o posibilă întâlnire, discretă însă, între directorul biroului diplomatic al premierului grec, Ana Maria Bura, și consilierul principal al președintelui turc, İbrahim Kalın, ar fi utilă.

Întâlnirea Bura – Kalın ar putea avea loc la Bruxelles și, deși nu este stabilită o agendă anume, se preconizează că va lua în considerare posibilitatea unei întâlniri între premierul Mitsotakis și președintele Erdoğan în cadrul reuniunii Comunității Politice Europene de la Praga, pe șase și șapte octombrie.

Mitsotakis și Erdoğan vor participa în comun la ședințe

Spre deosebire de prezența celor doi lideri la Adunarea Generală a ONU, unde cei doi s-au putut evita reciproc, ca urmare a aranjamentelor organizatorice, la Praga acest lucru nu va fi posibil, deoarece Mitsotakis și Erdoğan vor participa în comun la ședințele Comunității Politice Europene.

Partea greacă rămâne extrem de precaută față de orice contact, dar în același timp estimează că un canal de comunicare cu Ankara trebuie reactivat pentru a dezamorsa situația periculoasă în evoluție.

Desigur, în această etapă nu se pune în discuție o reluare a dialogului exploratoriu, ci se caută doar o modalitate de a se evita evoluțiile periculoase din Marea Egee și Mediterana de Est.”, a spus corespondenta RRA la Atena, Mihaela Lambrinidou.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata