Misteriosul fenomen al inversării polilor magnetici al pământului a început

7

Oamenii de ştiinţă vorbesc despre ceva ciudat care se întâmplă cu câmpul magnetic al Pământului. Datorită faptului că în ultimii 200 de ani, acest câmp magnetic al pământului s-a slăbit, iar polul magnetic de nord s-a deplasat cu peste 50 de kilometri pe an.

Astfel, conform specialiştilor, au trecut 780.000 de ani de când fenomenul nu s-a mai întâmplat pe planeta noastră, iar unii experții spun că se așteaptă ca polii magnetici să se inverseze.

Ştiinţific, câmpul magnetic al Pământului este generat de convecția fierului topit din miezul Pământului, la aproximativ 2900 de kilometri sub picioarele noastre. Acest lichid supraîncălzit generează curenți electrici, care la rândul lor, produc câmpuri electromagnetice, potrivit  Astronomy.

În cercetările NASA, se precizează că în timpul inversării polilor magnetici, polii de nord și de sud (a nu se confunda cu polii geografici) își schimbă locurile. În timp ce asta ar putea însemna o mare problemă, totuși inversările polilor magnetici sunt comune în istoria geologică a Pământului.

Concret, înregistrările paleomagnetice ne spun că polii magnetici ai planetei noastre s-au inversat de 183 de ori, în ultimii 83 de milioane de ani și de cel puțin de câteva sute de ori în ultimii 160 de milioane de ani.

În ultima perioadă, intervalele de timp dintre inversări au fluctuat foarte mult, iniţial fenomenul s-a produs în medie la aproximativ 300.000 de ani, iar ultima dată s-a întâmplat acum 780.000 de ani. Din aceste date se observă, că în prezent, a expirat acest timp dintre intervale, în privința inversării polilor magnetici.

În contextul social, acest efect direct al inversării câmpurilor magnetice ale Pământului asupra omenirii ar putea fi ușor, dar nu și pentru tehnologie. Noi în prezent folosim sateliți pentru navigații, comunicații, monitorizarea mediului, prognoză meteo, televiziune etc.

Iar fără protecția unui câmp magnetic, acești sateliți ar putea fi serios perturbați de vântul solar sau de razele cosmice, care se ciocnesc de circuitele electronice ale acestora. Deja, un câmp magnetic slab este observat în Oceanul Atlantic de Sud, cunoscut sub numele de ”anomalia Atlanticului de Sud”, care afectează în prezent sateliții și acest fapt ar putea fi un indiciu la ce s-ar putea întâmpla în curând.

Aşadar, inversarea polilor magnetici ar duce la distrugerea tuturor electronicelor, inclusiv a electrocasnicelor, a sateliților, dispozitivelor wireless și a rețelelor electrice susțin experții, conform Undark.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata