Peste cinci miliarde de oameni ar muri în cazul unui conflict nuclear

Foto: doctorulzilei.ro
35

În prezent, se accentuează temerile unui conflict nuclear, la nivel mondial. Aceasă nenorocire, fără precendent ar putea lovi întreg globul, iar bilanțul victimelor ar putea fi de ordinul miliardelor, avertizează cercetătorii, care trag și un semnal de alarmă cu privire la actualele riscuri.

Astfel, la nivel mondial, în cazul în care s-ar declanșa un război nuclear între SUA și Rusia se estimează că miliarde de oameni își vor pierde viața, avertizează cercetătorii.

Concret, în cadrul unui studiu, realizat de cercetătorii climatologi de la Universitatea Rutgers din New Jersey prezintă cel mai sumbru scenariu al unui posibil conflict nuclear, peste cinci miliarde de oameni ar muri în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla.

În același timp, experții climatologi spun că mai bine de 75% din planetă ar muri de foame în doar doi ani de zile în cazul unui astfel de conflict la scară largă.

75% din planetă va muri de foame în doi ani de zile

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au calculat răspândirea prafului care ar bloca soarele. Astfel, conform rezultatelor, există șase scenarii pesimiste în acest sens. Cinci războaie mici între India și Pakistan ar putea fi declanșate, dar și un război major între SUA și Rusia.

Cel mai sumbru scenariu rămâne însă conflictul militar nuclear între Statele Unite și Rusia, care în cazul în care va fi declanșat, producția medie globală ar scădea cu aproximativ 90%, la trei până la patru ani după ostilități, spun cercetătorii.

Totodată, sursa citată arată că dacă acest conflict va debuta într-adevăr, având în vedere temerile accentuate, scăderile recoltelor vor fi cele mai severe în țările cu latitudini medii și înalte, inclusiv în cazul marilor exportatori precum Rusia și SUA.

Soluția care poate opri un posibil război nuclear

În contextul socio-alimentar, acest lucru va genera restricții ale exporturilor și de asemenea va duce și la perturbări majore în țările dependente de importuri din Africa și Orientul Mijlociu, avertizează cercetătorii climatologi.

Singura soluție astfel încât o astfel de temere să poată să fie exclusă o reprezintă Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare, mai spun cercetătorii. Menționăm faptul că acest tratat a fost ratificat până acum de 66 de țări, însă până în prezent, nici una dintre cele nouă puteri nucleare.

Având în vedere rezultatele studiului, cercetătorii speră însă ca acest tratat să poată să fie finalizat pentru a fi eliminate riscurile majore asupra omenirii.

„Munca noastră arată în mod clar că este timpul ca aceste nouă țări să asculte știința și restul lumii și să semneze acest tratat”, spun cercetătorii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata