Rusia ar fi finanțat partide politice din aproximativ 20 de state pentru a-și întări puterea și influența, cu aproximativ 300 milioane de dolari

29

Serviciile de informații externe ale Statelor Unite ale Americii au declarat că Rusia ar fi finanțat partide politice din aproximativ 20 de state pentru a-și întări puterea și influența. Suma ar fi echivalentă cu 300 milioane de dolari.

În contextul unor estimări, ale serviciilor de informații americane publicate marți, reiese că Rusia ar fi investit, în mod discret, cel puţin 300 milioane de dolari pentru finanțarea unor partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări începând din 2014 pentru a-şi amplifica influenţa, informează AFP.

Concret, Statele Unite ale Americii „consideră că este vorba despre estimări minimale şi că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate”, a precizat un înalt responsabil american, fără a nominaliza ţările vizate.

Din datele oficialului, un Ambasador rus în exercițiu dintr-o ţară asiatică  i-a transferat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Americanii vor să consolideze democrația globală

 

În prezent, administraţia președintelui Joe Biden a solicitat serviciilor americane o estimare a acestor finanțări după ce Rusia a atacat Ucraina, concomitent cu lansarea de către Washington de multiple iniţative pentru izolarea Moscovei pe scena internaţională.

În acest sens, responsabilul a declarat, în continuare, că diplomaţia americană va pune aceste concluzii la dispoziţia guvernelor a peste 100 de ţări, în prelungirea summitului pentru democraţie organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden în decembrie 2021.

Rusia l-a susținut pe Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA în 2016

Serviciile de informaţii americane au declarat anterior că Moscova a intervenit în alegerile din SUA din 2016, mai ales au susținut propaganda în mediul online pentru a-l susţine pe Donald Trump.

Astfel, „Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia slăbiciunile şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important”, a declarat acelaşi înalt responsabil.

Joe Biden a declarat că nu va declara Rusia drept stat care sprijină terorismul

În contextul războiului, Statele Unite au luat o decizie în ceea ce privește Rusia și etichetarea acestei țări drept susținătoare a terorismului. Președintele SUA, Joe Biden, a dat un răspuns final în acest sens, după ce Kievul și mai multe state occidentale au îndemnat Washingtonul să desemneze oficial Rusia ca stat care „sprijină terorismul”.

Aşadar, „Președintele american Joe Biden a luat o decizie finală împotriva desemnării Rusiei ca stat care sponsorizează terorismul, a declarat săptămâna trecută purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

În opinia sa, Joe Biden a declarat luni că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat care sponsorizează terorismul, o etichetă pe care Ucraina a făcut presiuni în contextul invaziei, în timp ce Moscova a avertizat că aceasta ar duce la ruperea legăturilor dintre SUA și Rusia.

„Desemnarea Rusiei ca stat care sponsorizează terorismul ar putea întârzia exporturile de alimente și ar putea periclita acordurile de transport de bunuri prin Marea Neagră”, a declarat Jean-Pierre, potrivit Reuters.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro