Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia

13

În Europa, tensiunile dintre Ucraina și Rusia generează temeri din ce în ce mai mari şi la nivel mondial, însă tot mai multe puteri par să se retragă. După ce Joe Biden a anunțat că nu va trimite militari americani în Ucraina, acum, Ungaria surprinde lumea cu anunțul său.

Astfel, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a transmis un mesaj clar, în contextul tensiunilor actuale. Potrivit acestuia, Ungaria nu va sprijini Ucraina,  în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei.

În plus, oficialul ungar a mai subliniat faptul că ţara sa susţine o relaţie de „respect reciproc” cu Moscova, iar dacă Ucraina nu va renunța astfel de politici, sprijinul din partea Ungariei este puternic ”limitat”.

În opinia sa, „Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a spus şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet, citată de agenția EFE.

În același timp, Szijjarto a mai subliniat și faptul că etnicii maghiari din Ucraina trăiesc „în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică”, iar „acest lucru este inacceptabil”.

În contextul politico-social, acest subiect a mai fost dezbătut recent în Ungaria. În cadrul unei reuniuni cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurate la începutul lunii, el calificase de asemenea „inacceptabil” faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Relațiile Ungariei cu Rusia

În  prezent, relaţiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi al ameninţărilor SUA şi Uniunii Europene cu sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Peter Szijjarto a menţionat în declaraţia pentru Magyarnemzet că „interesul ungarilor constă în relaţii pragmatice şi bazate pe respect reciproc cu Rusia”, adăugând că „dialogul nu are alternativă”.

Această reacție oficialului ungar vine după ce marți, Casa Albă preciza într-un comunicat că preşedintele Statelor Unite, Joe Biden nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina, transmite Reuters. Totodată, sursa citată subliniază și faptul că NATO este un forum în care partenerii sunt cei care trebuie sprijiniți.

În cadrul comunicatului preşedinţiei americane se arată, „Ca să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie”.

În contextul bilateral actual,  premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin.

Pe de altă parte, opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în situaţia actuală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata