Accident aviatic Ucraina: Cutiile negre confirmă teza tirului cu rachetă

21

Date încă nepublicate în urma decriptării cutiilor negre ale avionului malaezian Boeing-777, care s-a prăbușit la 17 iulie în estul Ucrainei cu 298 persoane la bord, confirmă că aparatul de zbor a fost lovit de o rachetă, după cum a relatat canalul CBS.

‘Racheta a făcut ceea ce trebuia să facă — să doboare avionul’, a declarat, sub rezerva anonimatului, un expert european în securitate aeriană, pentru postul de televiziune american, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că datele difuzate de sistemele de înregistrare confirmă ‘depresurizarea indusă de o explozie puternică’.

SUA au atribuit anterior Rusiei responsabilitatea pentru doborârea avionului companiei Malaysia Airlines, acuzând Moscova de livrări de arme grele, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene, insurgenților proruși din sud-estul Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au acuzat rebelii din Donețk de catastrofa aeriană din 17 iulie, dar insurgenții susțin că nu dispun de sisteme atât de sofisticate care să doboare avioane la o altitudine de 10.000 de metri. Dar o serie de date, între care fotografii și înregistrări ale unor discuții telefonice între rebeli, demonstrează că aceștia dispun de sisteme de rachete sol-aer Buk.

Boeing-777 al Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit la 17 iulie în regiunea Donețk, doborât de o rachetă sol-aer, la o altitudine de peste 10.000 de metri, într-o zonă controlată de rebeli. Nu au existat supraviețuitori în urma catastrofei.

Cutiile negre ale avionului au fost trimise experților de la Biroul britanic de investigare a accidentelor aeriene (AAIB), pentru decriptare.

O echipă formată din polițiști olandezi și australieni va încerca din nou, luni, să ajungă la locul prăbușirii MH17 în estul Ucrainei, unde situația rămâne extrem de tensionată, a indicat un înalt responsabil al poliției din Sydney, citat de AFP.

Polițiști veniți la Kiev din Olanda și Australia renunțaseră în ajun să se deplaseze la fața locului, din cauza intensificării luptelor în această zonă controlată de separatiștii proruși. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News