Administrația Joe Biden a aprobat vânzarea de arme în valoare de 735 milioane dolari către Israel

Administrația președintelui Joe Biden a aprobat vânzarea potențială în valoare de 735 de milioane de dolari în arme ghidate de precizie către Israel, iar sursele congresului au declarat că parlamentarii americani nu ar trebui să se opună acordului, în ciuda violenței dintre Israel și militanții palestinieni.

Trei asistenți ai Congresului au declarat că, Congresul a fost notificat oficial cu privire la vânzarea comercială intenționată pe 5 mai, ca parte a procesului de revizuire regulată, înainte ca acordurile majore de vânzare a armelor străine să poată continua.

Vânzarea a fost raportată pentru prima dată de Washington Post.

Congresul a fost informat cu privire la vânzarea planificată în aprilie, ca parte a procesului normal de revizuire informală înainte de notificarea formală din 5 mai. Conform legislației SUA, notificarea oficială deschide o fereastră de 15 zile pentru ca, Congresul să se opună vânzării, care nu este de așteptat în ciuda violenței în curs.
Vânzarea de muniții de atac direct, sau JDAM, realizate de Boeing Co, a fost considerată de rutină la acea vreme, înainte de începerea celor mai aprige ostilități din regiune din ultimii ani, săptămâna trecută.

La acea vreme, liderii democrați și republicani ai comitetelor de afaceri externe ale Congresului, care nu analizează astfel de vânzări nu au avut nicio obiecție, au spus asistenții.

Solicitat pentru comentarii, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a menționat că, în temeiul legii și reglementărilor federale, departamentul este restricționat să comenteze public sau să confirme detalii despre activitatea de licențiere legată de vânzările comerciale directe, cum ar fi acordul JDAM.

„Rămânem profund preocupați de violența actuală și lucrăm pentru a realiza un calm durabil”, a spus purtătorul de cuvânt.
Sprijinul puternic pentru Israel este o valoare esențială atât pentru membrii democrați, cât și pentru cei republicani din Congresul SUA, în ciuda apelurilor formulate de câțiva dintre cei mai progresiști ​​democrați de a adopta o poziție mai dură împotriva guvernului președintelui israelian Benjamin Netanyahu.

Legea SUA permite Congresului să obiecteze la vânzarea de arme, dar este puțin probabil să facă acest lucru în acest caz. Deoarece Israelul este printre câteva țări ale căror tranzacții militare sunt aprobate în cadrul unui proces accelerat, fereastra tipică pentru obiecții se va închide înainte ca parlamentarii să poată adopta o rezoluție de dezaprobare, chiar dacă ar fi înclinați spre aceasta.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata