Alegerile din 25 mai, un test pentru Putin

Dacă, punând mâna pe Crimeea, în martie, liderul rus Vladimir Putin a dorit să destabilizeze estul ucrainean, unul majoritar rusofil, atunci i-a reușit. Dacă președintele rus nu și-a dorit cu adevărat acest lucru, atunci el s-a jucat cu focul, iar rezultatul este același: revolta din estul și sud-estul Ucrainei cufundă această țară în haos. Și într-un caz, și în altul, responsabilitatea rusă este zdrobitoare, notează cotidianul francez Le Monde.

Cum ar putea fi depășită situația? Din ce în ce mai slab, guvernul provizoriu de la Kiev este neputincios în a împiedica escaladarea violențelor în partea de est a țării. Toate orașele din aceste regiuni sunt în prezent afectate de violență politică, în grade diferite. Această violență îi opune pe proruși, puternic înarmați, la ceea ce rămâne autoritatea centrală, adică nu mare lucru. Prinsă la mijloc este o populație fără îndoială mult mai divizată decât cea din Crimeea, în ceea ce privește sentimentele față de Rusia, subliniază cotidianul francez.

Armata ucraineană s-a plasat pe poziții în jurul bastioanelor proruse, orașul Sloviansk, însă nu poate intra acolo fără să riște o baie de sânge. Confruntările au pus stăpânire pe sudul Ucrainei, precum și pe frumosul oraș portuar Odesa, de la Marea Neagră. Vineri, 2 mai, 31 de manifestanți proruși au pierit într-un incendiu provocat de adversarii lor. Nu în ultimul rând, la Donbas, partizanii republicii autoproclamate Donețk vor să organizeze, în data de 11 mai, un referendum pe marginea autonomiei.

Potrivit Le Monde, prorușii au fost stimulați de Moscova de două ori. În primul rând prin precedentul din Crimeea, apoi prin declarațiile făcute de Vladimir Putin la mijlocul lui martie, când președintele a promis să angajeze armata peste tot unde rusofonii vor fi amenințați. Până în prezent, el a ales să nu mai forțeze lucrurile în aventura din Ucraina.

Dacă Putin vrea să-și demonstreze bunăvoința — americanii și rușii au discutat din nou în acest sfârșit de săptămână — el are acum o bună ocazie să o facă. Chiar și în acest climat de violență politică și de divizare între estul și vestul țării, o primă măsură de stabilizare ar fi să se permită derularea scrutinului prezidențial din 25 mai, din Ucraina.

Acest scrutin a fost decis de parlamentul ucrainean, în unanimitate, fiind menit să confere mai multă legitimitate puterii de la Kiev. Acest scrutin ar atesta voința Moscovei de a aplana și respecta suveranitatea vecinului său ucrainean. El ar permite, de asemenea, un dialog între puterea relegitimată și rebeliunea din Est, adică o amorsare a amenajărilor constituționale.

Însă Kremlinul califică drept ‘absurdă’ desfășurarea alegerilor în contextul haosului actual. Potrivit Le Monde, argumentul ar putea fi luat mai în serios dacă Rusia nu ar apăra, în același timp, principiul unor alegeri prezidențiale în iunie… în Siria.

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, și președintele american, Barack Obama, agită amenințarea sancțiunilor, în cazul în care scrutinul nu se va putea ține. Cei doi au făcut din data de 25 mai un test pentru bunăvoința Moscovei. Potrivit Le Monde, ci doi nu greșesc.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata