Arheologii austrieci susţin că au descoperit cea mai veche proteză din Europa

Arheologii austrieci susțin că au descoperit cea mai veche proteză cunoscută din Europa, sub forma resturilor unui picior de lemn, vechi de aproximativ 1.500 ani, a anunțat joi, 14 ianuarie, Institutul de Arheologie din Austria, citat de AFP.

Descoperirea a fost făcută în mormântul unui bărbat din secolul al VI-lea căruia i-au fost amputate piciorul stâng și glezna, la Hemmaberg, în partea de sud a Austriei, în apropiere de granița cu Slovenia.

În locul membrelor lipsă, cercetătorii au identificat rămășițele unui obiect realizat din lemn și piele și fixat de picior cu ajutorul unui inel de fier.

„Bărbatul pare că a supraviețuit pierderii piciorului și a trăit ulterior cel puțin doi ani cu această proteză, mergând relativ bine”, a declarat pentru AFP Sabine Ladstaetter de Institutul de Arheologie din Austria (AEOI).

Scheletul, care a aparținut probabil unei personalități de rang înalt din dinastia francilor, a fost excavat în 2013, însă doar recent proteza a fost observată de cercetători.

„Riscul de infectare era extrem de mare, ceea ce ne arată că tratamentul primit a fost unul bun, deși eram la începutul lumii civilizate”, a adăugat Ladstaetter.

Potrivit AFP, cele mai vechi proteze din lume au fost descoperite în China sau Egipt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata