Articole de senzaţie anunţate de Washington Post fac să tremure lumea serviciilor secrete din SUA

Lumea serviciilor de informaţii din SUA este alarmată de ceea ce ar putea ieşi la lumină în urma unei serii de articole, cu efectul unui adevărat cutremur, ce vor fi publicate, cu începere de luni, de cotidianul american The Washington Post, informează Corriere della Sera.

Zeci de companii americane care vând securitate se tem că afacerile lor vor fi dezvăluite şi mai ales contractele lor lucrative semnate în ultimii ani. Mass-media vorbesc de un adevărat „cutremur” şi de „furtuna perfectă”. Un val capabil să răstoarne oficii şi poziţii avantajoase. Unii vorbesc chiar de „panică” în unele birouri ale Departamentului de Stat.

Autoarea articolelor ce urmează să fie publicate de Washington Post este „un câine de pază al jurnalismului”, Dana Priest, 52 de ani, care lucrează de 20 de ani pentru ziar. Specializată pe securitatea naţională, este de două ori laureată al premiului Pulitzer.
În 2006, pentru faptul că a dezvăluit existenţa unor „locaţii negre”, închisorile secrete create de CIA, iar în 2008, pentru întreaga redacţie, pentru un reportaj confirmat de ea, în care sunt documentate condiţiile îngrozitoare de la centrul medical „Walter Reid”, spitalul unde sunt îngrijiţi veteranii de război.

De data aceasta, jurnalista a anchetat o realitate care a crescut exponenţial în ultimii 10 ani: contracte şi contractori ce leagă servicii de informaţii, militari şi privaţi. O relaţie marcată de risipă, acorduri de miliarde şi proceduri nu întotdeauna clare. Pe lângă articole, Washington Post va pune la dispoziţia cititorilor o bază de date ce poate fi consultată pe Internet şi care va prezenta fiecare contract în parte.

Anunţul iminentei publicări a suscitat polemici şi îngrijorări. Biroul directorului serviciilor de informaţii le-a amintit angajaţilor regula respectării caracterului rezervat şi a codului de conduită de păstrat faţă de presă.
Surse din Departamentul de Stat au susţinut că ancheta poate compromite securitatea, dezvăluind identitatea unor locuri strict secrete şi a unor agenţi secreţi. Ziarul a replicat însă că întregul material a fost cules din surse deschise, prin urmare nu există nicio încălcare.

Odată cu cele două războaie în curs – Irak şi Afganistan – şi cu lupta globală împotriva terorismului, atât Pentagonul cât şi CIA au recurs la zeci de mii de contractori angajaţi pe mai multe fronturi. Este vorba de persoane folosite ca gărzi de corp sau agenţi însărcinaţi cu misiuni delicate. Inclusiv vânarea teroriştilor din Al Qaida în zone sensibile.

Mulţi agenţi au părăsit agenţia pentru a trece în sectorul privat şi cu aceste companii au semnat ulterior contracte cu fosta „casă-mamă”. Nimic ilegal – aparent – dar totul foarte costisitor pentru contribuabil şi cu riscul pentru administraţia SUA de a nu putea controla, în mod eficient, întregul mecanism. Corriere della Sera aminteşte că Washington Post este şi ziarul lui Bob Woodward şi Carl Bernstein, reporterii scandalului Watergate din 1972.

Citește și
1 Comentariu
  1. vitalie spune

    Criza economica ii paleste pe toti….”criza”-LEX !!! :-%

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata