Fotbal: Cupa Mondială – SUA 1994

Cupa Mondială de fotbal, ajunsă la a 15-a ediție, s-a desfășurat în SUA, între 17 iunie și 17 iulie 1994. A fost un succes uriaș, demonstrat de prezența numeroasă a suporterilor la toate partidele competiției. La Mondialul din 1994 au existat cei mai mulți spectatori în tribune din toată istoria CM: peste 3,5 milioane în total.

La 4 iulie 1988, s-a dat verdictul: SUA a câștigat candidatura. Cel care a pledat pentru organizarea Cupei în SUA a fost Henry Kissinger, fostul secretar de stat al președinților SUA Richard Nixon și Gerald Ford. Mare iubitor de fotbal, Kissinger și-a pus la dispoziție serviciile pentru candidatura țării sale și a avut un aport important în câștigarea drepturilor de organizare.

Brazilia a celebrat un nou succes și a câștigat un nou trofeu, după o absență de 24 de ani. A fost a patra Cupă Mondială obținută de jucătorii Selecao, care au învins în marea finală echipa Italiei, puternic susținută de fanii americani.

Turneul final a produs multe revelații în rândul fotbaliștilor, printre care starurile braziliene Romario și Bebeto, italianul Roberto Baggio, românul Gheorghe Hagi și columbianul Carlos Valderrama. Dintre toți, Baggio a fost cel mai nefericit, pentru că a ratat penalty-ul decisiv în prima finală a Cupei Mondiale decisă la loviturile de departajare.

Suedia s-a ales cu bronzul, după o victorie în finala mică în fața Bulgariei, surpriza turneului.

România a ajuns până în sferturile de finală, după ce a învins cu 3-2 pe Argentina, cea mai mare performanță din istoria naționalei României. În sferturi, suedezii i-au învins pe români la loviturile de la 11 m.

A fost consemnată prezența la startul preliminariilor a 147 de națiuni, ceea ce a reprezentat un nou record. Dacă Africa de Sud a revenit după o lungă perioadă de excludere din competițiile internaționale din cauza apartheidului, Iugoslaviei nu i-a fost permisă participarea din cauza războiului civil. Surprizele nu au lipsit în preliminarii, astfel ca nume importante ale fotbalului, cu precădere din Europa, nu au reușit să câștige biletele pentru America. Este vorba de Anglia, Franța, Portugalia, Polonia și Danemarca, campioana europeană din 1992.

Pentru prima oară la turneul final, s-au calificat Grecia, Nigeria și Arabia Saudită. A fost prezentă și Rusia, aceasta preluând palmaresul după dizolvarea Uniunii Sovietice. Africa a beneficiat de trei locuri, datorită performanței echipelor de pe acest continent la CM din 1990. Surprinzător, niciuna dintre echipele britanice nu s-a calificat.

Prin urmare, cele 24 de participante calificate la turneul final, provenite din cinci confederații, au fost: 13 din Europa (Belgia, Bulgaria, Elveția, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia Olanda, România, Rusia, Spania și Suedia), patru din America de Sud (Argentina, Bolivia, Brazilia și Columbia), două din America de Nord și Centrală (Mexic și SUA), trei din Africa (Maroc, Camerun și Nigeria) și două din Asia (Arabia Saudită și Coreea de Sud). A fost pentru ultima dată când competiția a inclus 24 de echipe, pentru că la ediția următoare, în Franța 1998, formula a fost extinsă la 32 de participante.

În organizarea Cupei Mondiale din SUA au fost angrenate nouă stadioane uriașe: Rose Bowl din Pasadena (Los Angeles), Pontiac Silverdome din Detroit, Stanford Stadium din San Francisco, Giants Stadium din East Rutherford (New Jersey), Citrus Bowl din Orlando, Soldier Field din Chicago, Cotton Bowl din Dallas, Foxboro Stadium din Foxborough (Boston) și RFK Stadium din Washington DC. Cel mai mare dintre ele era Rose Bowl, cu o capacitate de 92.000 de locuri.

Cele 24 de participante au fost împărțite în șase grupe, prin tragere la sorți, dar respectând criteriul urnelor valorice în care au fost clasificate: Grupa A: România, Elveția, SUA, Columbia; Grupa B: Brazilia, Suedia, Rusia, Camerun; Grupa C: Germania, Spania, Coreea de Sud, Bolivia; Grupa D: Nigeria, Bulgaria, Argentina, Grecia; Grupa E: Mexic, Italia, Irlanda, Norvegia; Grupa F: Olanda, Arabia Saudită, Belgia, Maroc.

Pentru prima dată, o victorie a fost notată cu trei puncte, față de două, cum se proceda până atunci. Motivul a fost acela de a stimula competiția și de a oferi un fotbal cât mai antrenant. Regula de notare s-a menținut și în zilele noastre.

Italia a pornit cu un mare avantaj la Cupa Mondială, gazdă fiind SUA, țară cu o puternică comunitate italiană. ‘Squadra azzurra’ a fost susținută din plin pe tot parcursul competiției. După un început cu stângul, 0-1 cu Irlanda, Italia a învins cu 1-0 Norvegia și a terminat la egalitate, 1-1, cu Mexicul. În meciul cu Norvegia, Gianluca Pagliuca a devenit primul portar eliminat de pe teren la CM, după ce a atins mingea cu mâna în afara careului. Și pentru că un meci fără portar nu se poate, antrenorul a decis să îl scoată pe Roberto Baggio de pe teren, pentru a introduce un alt portar: Luca Marchegiani. În optimi, italienii au trecut cu emoții, 2-1, de Nigeria, Roberto Baggio egalând cu două minute înainte de final, pentru ca tot el să înscrie golul victoriei în prelungiri. În sferturi, Italia a trecut de Spania, scor 2-1, golul victoriei fiind înscris tot de Baggio, liderul echipei. Același Baggio a trimis Italia în ultimul act, înscriind de două ori în semifinala cu Bulgaria, scor 2-1.

Germania nu a mai impresionat, chiar dacă evolua din nou sub această titulatură după reunificarea din 1991. Evoluția Mannschaft-ului la Campionatul Mondial din SUA 1994 a fost una mai puțin reușită. Elevii noului antrenor Berti Vogts nu au reușit să treacă de faza sferturilor de finală, unde au fost eliminați de surpriza acelei ediții, Bulgaria. Până atunci, Germania trecuse în grupe de Bolivia cu 1-0, Coreea de Sud cu 3-2 și terminase la egalitate, 1-1, partida cu Spania, pentru ca în optimi să depășească Belgia cu 3-2.

Brazilia s-a distrat în grupe cu selecționatele din Rusia (3-0) și Camerun (2-0), apoi a făcut egal cu Suedia (1-1). În optimile de finală, a depășit echipa Statelor Unite cu 1-0, la San Francisco, prin golul lui Bebeto. În sferturi, echipa pregătită de Carlos Alberto Parreira a învins Olanda cu 3-2, într-un meci în care Romario, Bebeto și Branco au marcat și au strălucit pe teren. Cel mai greu test pentru brazilieni a fost semifinala disputată împotriva Suediei, colega lor de grupă, pe care au reîntâlnit-o și au învins-o cu 1-0, gol Romario.

Bulgaria a reușit cea mai mare performanță a unei echipe mici și slab cotate. Balcanicii veneau după 16 meciuri fără victorie și au început Mondialul cu stângul: 0-3 cu Nigeria. Au urmat două victorii, 4-0 cu Grecia și 2-0 cu Argentina, care trimiteau echipa în optimi. În faza următoare, după o partidă strânsă cu selecționata Mexicului, bulgarii au reușit să se impună cu 3-1 după loviturile de departajare. Cea mai răsunătoare victorie a fost însă sfertul de finală cu Germania, triplă campioană mondială și deținătoarea titlului, pe care a surclasat-o cu 2-1, datorită lui Stoicikov și Lecikov. În semifinale, a fost învinsă de Italia lui Baggio, care a marcat de două ori.

O altă surpriză, Nigeria, a câștigat grupa din care a făcut parte după două victorii cu Bulgaria și Grecia și o înfrângere în fața Argentinei. Formația africană era antrenată de olandezul Clemens Westerhof, care a calificat-o în optimile de finală. Aici, Nigeria a fost scoasă din competiție de Italia, cu 1-2, iar același Baggio a fost cel care a stopat accederea nigerienilor în faza următoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata