BCE a menţinut la 91 miliarde de euro plafonul liniei de finanţare de urgenţă destinat creditorilor eleni

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menținut nemodificată finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni (ELA), care pot accesa acum fonduri de aproximativ 91 miliarde de euro, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Plafonul a fost menținut, deoarece Banca Centrală a Greciei nu a solicitat o majorare, susțin sursele.

Capitalul tampon de lichiditate se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

Luna trecută, BCE a majorat de două ori finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni cu câte 900 milioane de euro, după acordul privind al treilea plan de asistență financiară pentru Grecia, în valoare de 86 miliarde de euro.

Acești bani au permis redeschiderea băncilor din Grecia în 20 iulie, după trei săptămâni. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase săptămânal de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi anterior, pentru a evita ca populația să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri.

Băncile grecești depind de fondurile oferite de Banca Centrală, cu aprobarea BCE, pentru a putea rămâne pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata