Berlinala 2015: Un Urs de Onoare pentru regizorul Wim Wenders

Cineastul german Wim Wenders va primi un ‘Urs de Onoare’ pentru întreaga activitate artistică la Berlinala 2015 (5-15 februarie), la care va fi prezentată o retrospectivă a filmelor sale, au anunțat joi organizatorii festivalului, citați de AFP.

‘Sub toate aspectele, activitatea sa de regizor, fotograf și scriitor a modelat imaginea noastră despre cinema și continuă să îi inspire pe regizori’, a spus directorul Berlinalei, Dieter Kosslick.

În cadrul retrospectivei vor rula zece din filmele sale, programul complet urmând să fie anunțat la toamnă.

Figură emblematică a noii cinematografii germane din anii 1970, Wim Wenders a turnat circa 60 de filme artistice și documentare în Europa, America de Nord și Asia, câștigând prestigioase premii internaționale, printre care ‘Palme d’Or’ în 1984 pentru ‘Paris, Texas’ și ‘Leul de Aur’ la Festivalul de la Veneția în 1982, pentru ‘The State of Things’. Filmul în 3D ‘Pina’, despre balerina și coregrafa germană Pina Bausch, s-a bucurat de o bună primire din partea criticii și a publicului, fiind nominalizat în 2012 la premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.

Paralel cu activitatea sa cinematografică, Wenders a publicat în 1993 ‘Odată, imagini și povești’, carte cu fotografii din toată lumea și scurte texte. În câteva lucrări, ‘el aduce un omagiu artiștilor pe care îi admiră, cum ar fi regizorul japonez Yasujiro Osu sau fotograful brazilian Sebastiao Salgado’, arată Rainer Rother, organizator al retrospectivei Wenders. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata