Blocarea vinurilor moldoveneşti contravine normelor OMC, la care Rusia vrea să adere

12

Blocarea exporturilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă, chiar în momentul în care preşedintele interimar Mihai Ghimpu a emis decretul prin care a instituit Ziua ocupaţiei sovietice, este o formă de rezolvare a conflictului ce contravine normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), la care Rusia vrea să adere până la sfârşitul acestui an, scrie joi cotidianul moscovit Novâe Izvestia, citând experţi.

Reacţia vine în condiţiile în care primarul Moscovei Iuri Lujkov i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi să nu mai cumpere produse moldoveneşti, iar partidul de guvernare „Rusia Unită” organizează joi şi vineri acţiuni prin care cheamă la boicotarea vinului moldovenesc.
Medicul sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, a declarat că Rusia a întrerupt negocierile cu experţii de la Chişinău privind livrările de vinuri. Şi, deşi anunţul său a fost destul de radical, specialiştii sunt convinşi că vinul „Cabernet” din Moldova se va întoarce curând pe rafturile din Rusia.

Doar în timp ce Rospotrebnadzor purta negocieri la Chişinău, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind ziua ocupaţiei sovietice. Iar domnul Onişcenko probabil că nu a primit încă ordinul corespunzător de sus, comentează Novâe Izvestia într-un articol intitulat „Politica e în vin”.

Publicaţia aminteşte că „bătălia vinurilor” dintre Moscova şi Chişinău a început încă din 2006. „Ce-i drept, în ultimii trei ani băuturile moldoveneşti au trecut toate obstacolele de natură sanitară şi ele ajungeau cu bine la consumatorul rus. Dar, recent, domnul Onişcenko a identificat iar ‘neconcordanţa producţiei cu standardele de calitate” şi a respins 47.000 de litri de vin. Mulţi experţi au impresia că el confundă din nou vigilenţa sanitară cu cea politică. Doar pretenţiile Rospotrebnadzor au coincis cu decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu”, remarcă ziarul.

Politicienii ruşi agreează poziţia medicului sanitar şef. Astfel, vicepreşedintele Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente din Duma de Stat, Konstantin Zatulin, este de părere că deşi demersul lui Onişcenko stârneşte ironia multora, pretenţiile sale faţă de produsele alimentare din CSI sunt întemeiate. „În plus, procesul legat de decretul preşedintelui Moldovei nu s-a încheiat. Ghimpu însuşi nu a anulat decretul. Cât timp există decretul, va exista şi blocarea vinului”, a afirmat Zatulin.

Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că nu merită să confunzi vinul cu supărările politice. În opinia reprezentantului Institutului de politici comerciale Aleksei Portanski, „comportamentul Moscovei este în spiritul politicii ruseşti”. „Iar logica ei este aceasta: dacă Republica Moldova a dat dovadă de o atitudine neprietenoasă, atunci trebuie să o învăţăm minte. Iar anularea decretului privind ziua ocupaţiei sovietice nu schimbă cu nimic lucrurile: lecţia trebuie predată, ca să ştie altă dată”, a explicat expertul.

El nu a putut estima totuşi până la ce nivel al „absurdului” ar putea evolua lucrurile, dar a menţionat că asemenea forme de rezolvare a unui conflict contravin normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), la care Rusia intenţionează să adere până la sfârşitul acestui an.
„Participarea la OMC presupune soluţionarea disputelor pe calea consultărilor şi a negocierilor. În acest sens, Federaţiei Ruse, ca viitor membru al Organizaţiei, nu-i face cinste o asemenea poveste”, şi-a exprimat convingerea expertul.

Situaţia poate fi schimbată radical doar prin discuţii la nivel înalt, sunt de părere experţii în „alcoolul problematic”, notează şi Vremia Novostei, într-un articol intitulat „Premierii sunt rugaţi să deguste”.
„Problema poate fi soluţionată la un nivel nicidecum inferior premierilor celor două ţări”, consideră preşedintele Asociaţiei participanţilor la piaţa alcoolului, Valeri Katukov, afirmând că negocierile privind exportul de vin moldovenesc în Rusia s-au blocat definitiv şi că situaţia poate fi depăşită doar prin „voinţa politică a guvernelor celor două state”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News