Brazilia: Deputaţii deschid calea demiterii preşedintei Dilma Rousseff

21

Camera Deputaţilor de la Brasilia a deschis calea duminică seară, 17 aprilie, demiterii preşedintei de stânga Dilma Rousseff cu o usturătoare victorie de peste două treimi din voturi, scrie AFP.

La ora locală 23.07 (luni, 02.07 GMT) susţinătorii demiterii au depăşit pragul de 342 de voturi (două treimi din totalul celor 513) necesar pentru ca procedura să fie trimisă la Senat care va avea ultimul cuvânt.

Deputaţii opoziţiei de dreapta şi-au manifestat zgomotos bucuria, intonând imnul suporterilor echipei naţionale de fotbal la Campionatul Mondial din 2014: „Sunt brazilian, cu multă mândrie şi multă dragoste”.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Muncitorilor (PT, stânga) din Camera Deputaţilor, José Guimaraes, a anticipat această „înfrângere provizorie” cu o jumătate de oră mai devreme.

„Puciştii au câştigat aici, în Cameră”, dar „această înfrângere provizorie nu înseamnă că războiul este pierdut”, a declarat el jurnaliştilor.

„Acum vom dialog cu Senatul ca să îndrepte acţiunea puciştilor conduşi de indivizi fără autoritate morală”, a adăugat José Guimaraes.

În cursul săptămânii trecute, Dilma Rousseff a repetat că „va lupta până în ultimul minut al reprizei secunde”.

Numai că mandatul său mai ţine acum doar de un singur fir:

Până la 11 mai, va fi suficient un vot simplu al senatorilor pentru ca ea să fie oficial pusă sub acuzare pentru „crimă de responsabilitate” şi înlăturată de la putere pentru maxim 180 de zile, în aşteptarea verdictului final.

Vicepreşedintele Michel Temer, fostul său aliat şi în prezent rival, îşi va asuma atunci prerogativele sale şi va forma un guvern de tranziţie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata