Cântecul polifonic georgian, inclus în patrimoniului cultural imaterial al umanităţii

42

Cântecul polifonic georgian a fost înscris în 2008 pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Muzica populară ocupă un loc aparte în cultura georgiană. Pentru georgieni, cântecul polifonic reprezintă o tradiție seculară într-o țară în care limba și cultura au fost mereu asuprite de invadatori.

Georgienii au îmbinat armoniile complexe din timpuri precreștine, acasă, la nașteri, la decese sau la sărbători. În tradiția georgiană se regăsesc cântece de leagăn, de dragoste, de petrecere și de luptă. După adoptarea creștinismului, un repertoriu vast de cântece sacre s-a dezvoltat alături de muzica populară. Cântecele interpretate la evenimente festive, cum ar fi cel al longevității, fac parte dintr-o tradiție legată de cultul viței de vie și multe datează din secolul al VIII-lea.

La acea vreme, cântecele au pătruns în toate aspectele din în viața de zi cu zi, pornind de la munca pământului — ”Naduri”, care încorporează sunetele efortului fizic în muzică — până la cântări interpretate la ritualuri de tratare a bolilor sau la sărbători — colindele de Crăciun ”Alilo”. Cântecele religioase bizantine au înglobat, de asemenea, tradiția georgiană, până când polifonia a devenit o expresie principală a muzicii bisericești.

Potrivit descrierii publicate pe pagina Unesco.org, există trei tipuri de polifonii în Georgia: polifonia complexă, specifică în regiunea Svaneti, dialogul polifonic pe un fond de bas, răspândit în regiunea Kakheti din estul Georgiei și polifonia contrastantă cu trei părți cântate parțial improvizate, caracteristică vestului Georgiei.

Cântecul Chakrulo, interpretat la ceremonii sau la festivaluri și încadrat în prima categorie, se distinge prin folosirea metaforei și a unui ”iodel” — așa-numitul ”krimanchuli” și un ”cântec al cocoșului”, interpretat de un cântăreț în falsetto.

Și dacă muzica tradițională georgiană a reușit să supraviețuiască politicilor socialiste, acum se confruntă cu amenințarea exodului rural. În zonele înalte ale Munților Caucaz, cum ar fi satul Ushguli, unde iarna zăpada atinge între 3 și 5 metri, au mai rămas puțini locuitori.

Cântecul tradițional polifonic este unul din cele mai importante produse culturale de export, a evidențiat emisiunea ”The Travel Show”, difuzată de BBC. O înregistrare cu muzică polifonică georgiană din regiunea muntoasă Svaneti — ”Chakrulo”, un cântec al rezistenței în fața opresiunii — a fost luată la bordul navetei spațiale Voyager I, în 1977, ca exemplu al contribuției umanității la univers. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata