Cehia a majorat TVA la 20%

21

Guvernul ceh a decis majorarea taxelor si diminuarea cheltuielilor, in incercarea de a reduce cu o treime deficitul public in 2010, la 5,2% din PIB, transmite AP.

Masurile adoptate de guvern includ inghetarea pensiilor, cresterea impozitelor, reducerea salariilor bugetarilor. De asemenea s-a decis majorarea cotei reduse a TVA, de la noua la 10% si majorarea cotei standard a TVA, de la 19 la 20%, o decizie care va aduce venituri de zece miliarde de coroane. Majorarea accizelor la produsele petroliere, alcool, bere si tigari va avea ca rezultat venituri de 6,9 miliarde de coroane.

Biroul Central de Statistica din Cehia a revizuit in scadere, de la 4,9 la 5,5%, datele privind declinul anual al economiei cehe in trimestrul 2 din 2009, deoarece prabusirea exporturilor si scaderea consumului au impins tara mai adânc in recesiune. Comparativ cu trimestrul 2 din 2008, economia Cehiei a inregistrat in perioada aprilie-iunie 2009 o crestere de 0,1%.

Comitetul de politica monetara al Bancii Nationale a Cehiei (CNB) a redus, recent, cu un sfert de punct procentual, rata dobânzii de referinta, la un minim record de 1,25%, pentru a ajuta economia sa lupte cu recesiunea. Este cea mai scazuta rata a dobânzii de la destramarea Cehoslovaciei, in 1993. În mai 2009, Banca Cehiei a redus rata dobânzii de referinta la 1,5%.

Decizia Bancii Cehiei vine dupa ce Ministerul de Finante a estimat ca economia Cehiei se va contracta anul acesta cu 4,3%. Anul urmator, cresterea PIB ar urma sa fie una modesta, doar 0,3%, in scadere fata de estimarile precedente, care vizau o crestere de 0,8%, a declarat Eduard Janota pentru cotidianul ceh Mlada Fronta Dnes.

Janota a apreciat ca noile estimari vor obliga Ministerul de Finante sa revizuiasca bugetul pe 2010, in conditiile in care o contractie peste asteptari va conduce la diminuarea veniturilor la buget. Acest lucru este posibil sa duca la o adâncire a deficitului bugetar, care in prezent este estimat la 165 miliarde coroane (9,08 miliarde dolari).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata