Cimitir evreiesc, profanat în Ungaria

Mesaje antisemite şi cruci încârligate au fost pictate pe morminte în cimitirul evreiesc din Tatabanya, situat la 65 km vest de Budapesta, a anunţat luni primarul oraşului, Csaba Schmidt, citat de AFP.

Indivizi neidentificaţi au scris vinerea trecută cu vopsea roşie pe mai multe morminte mesaje ca ‘Evrei josnici’ şi ‘Holocaustul nu a avut loc niciodată, dar el se va produce în viitor’.

Ei au pictat, de asemenea, cruci încârligate şi simbolul partidului Crucile cu săgeţi, formaţiune nazistă ungară din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

O anchetă a poliţiei este în curs, a indicat primăria, în timp ce Schmidt s-a declarat ‘şocat’ şi a condamnat ferm profanarea într-un comunicat difuzat luni pe site-ul oficial al primăriei.

ONG de luptă împotriva antisemitismului Fondation Acte et Protection (TEV) a indicat luni că vrea să depună o plângere pentru negaţionism.

Acest incident intervine într-un moment în care relaţiile între guvernul ungar al premierului Vicktor Orban şi organizaţiile evreieşti sunt tensionate, iar ţara comemorează împlinirea a 70 de ani de la deportarea masivă a evreilor spre lagărele de concentrare în 1944.

Prima organizaţie evreiască ungară Mazsihisz a ameninţat că va boicota ceremoniile din cauza unui monument controversat, despre care organizaţiile evreieşti estimează că pune responsabili şi victime ale Holocaustului pe acelaşi plan.

La sfârşitul lunii februarie, guvernul a decis să amâne inaugurarea monumentului, prevăzută iniţial pentru jumătatea lunii martie, până în luna mai, refuzând totodată să-l modifice.

În iulie 2012, peste 50 de morminte din cimitirul din Kaposvar, situat la 200 km sud-vest de Budapesta, au fost vandalizate de indivizi neidentificaţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata