Clint Eastwood, maestrul neobosit

Neobositul maestru Clint Eastwood a împlinit, la 31 mai, onorabila vârstă de 80 de ani şi a încheiat filmările la un ‘thriller’ european şi plănuieşte un alt film despre cel care a înfiinţat FBI, notează ziarul Las Provincias.

Cu Eric Rohmer intrat în nefiinţă şi Sidney Lumet parţial recuperat, Clint Eastwood este în prezent cel mai veteran regizor; celălalt caz, al centenarului portughez Manoel de Oliveira, sfidează orice logică. Însă dacă realizatorul portughez face în fiecare an un film cu buget restrâns, Eastwood nu încetează să surprindă cu proiecte considerabile, cu o desfăşurare de logistică, de figuranţi şi de vedete de prima mână, în cel mai pur stil hollywoodian.

Precum ecranizarea epică a conflictului americano-japonez, pe care l-a filmat în 2006, ‘Flag of Our Fathers’ şi ‘Letters from Iowa Jima’, sau recentul ‘Invictus’, care portretizează regimul dur de apartheid sud-african şi sarcina titanică a lui Nelson Mandela de a face mai puţin traumatizantă tranziţia după trei decenii de segregare.

În cele şase decenii de carieră, iniţial ca actor – a debutat în filmul de groază ‘Revenge of the Creature’- apoi ca producător – la casa de filme Malpaso Productions – şi ulterior regizor – cu primul său film din 1971, thriller-ul ‘The Beguiled: The Storyteller’ devenind dintr-un actor rudimentar şi un cineast reacţionar, unul din maeştrii epocii clasice ai Hollywood-ului. Un adevărat punct de reper capabil să stârnească atât interesul marelui public cât şi cel al criticii.

Un privilegiu de care puţini se bucură. Gran Torino este unul din ultimele sale succese comerciale, care demonstrează că filmele sale funcţionează când el se află în spatele camerei. Eastwood a fost capabil să creeze un personaj atât de dur precum inspectorul Harry Callahan, în Dirty Harry (1971) şi să ridiculizeze apoi această tipologie în tulburător său film Tightrope (1984). Când nimeni nu se mai interesa de westernuri, a jucat magistral în ‘Pale Rider’ şi ‘Unforgiven’, cu care a luat un Oscar pentru regie în 1992.

Cei care îl consideră reacţionar şi ‘machisť au avut o revelaţie când l-a portretizat cu o emoţie copleşitoare pe maestrul jazz-ului Charlie Parker en Bird (1988) sau când şi-a arătat faţa umană în The Bridges of Madison County (1995). Această legendă vie are mai multe faţete decât cele prevăzute, de la ‘macho man’, la regizor subtil şi cineast acid împotriva politicii americane, de la moştenitor al miticului Sergio Leone, la regizor aclamat la Cannes, unde a asigurat că ceea ce l-a interesat cel mai mult a fost un film al iranianului Abbas Kiarostami.

În ultimul deceniu a regizat nu mai puţin de 10 filme şi nu dă semne de oboseală. Pentru ianuarie 2011 este prevăzută premiera noului său film ‘Hereafter’, un thriller european avându-i în rolurile principale pe Matt Damon şi Bryce Dallas Howard, şi pregăteşte deja Hoover, un ‘biopic’ despre cel care a înfiinţat FBI, J. Edgar Hoover, care se zvoneşte că va fi interpretat de Leonardo DiCaprio.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata