Comisia Europeană doreşte elaborarea unei politici urbane „durabile”

2

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a afirmat la 21 mai, la Dunkerque, cu ocazia celei de-a 6-a Conferinţe europene a oraşelor durabile, că ‘politica urbană trebuie să devină noul obiectiv al Uniunii Europene’.

Participanţii la conferinţă au cerut Uniunii Europene să recunoască colectivităţile locale ca actori cheie ai dezvoltării durabile şi combaterii schimbărilor climatice, scrie Le Monde. ‘Rolul oraşelor este esenţial: numai măsurile adoptate de Londra au mai mult impact decât cele luate împreună de mai multe state membre ale Uniunii Europene’, a declarat reprezentantul Comisiei.

Dincolo de recunoaşterea simbolică, Hahn a prezentat direcţiile principale ale unei strategii inedite: Europa are o politică agricolă comună de mai bine de o jumătate de secol, dar în schimb nu şi¬a definit niciodată o politică urbană.
‘Până la sfârşitul acestui an, Comisia va elabora un document de politică urbană, care va include o viziune a oraşului european al viitorului, exemple de bună practică, abordând chestiuni legate de forma urbană, planificare, transporturi publice, spaţii verzi etc.’, a precizat Hahn în faţa ziariştilor.

Nu este uitată nici problema finanţelor: ‘Politica de coeziune va fi un instrument pentru transformarea acestei viziuni în realitate’, afirmă comisarul. Oraşele, care beneficiază de aproape 7% din fondurile structurale europene, solicită ca planurile lor privind climatul să fie incluse în politica comunitară de coeziune, într-un moment în care Uniunea prevede reformarea fondurilor structurale şi lucrează la bugetul pentru perioada 2014-2020.

Tratatul de la Lisabona a pus bazele acestei evoluţii, în 2007, adăugând la dimensiunea economică şi socială cerinţa legată de coeziunea teritorială şi recunoscând autonomia colectivităţilor.
‘A existat întotdeauna o dimensiune urbană în politicile noastre de coeziune, dar nu există finanţare pentru politica urbană; dorim un sprijin mai puternic şi mai direct pentru zonele urbane în cursul următoarei perioade de fonduri structurale, potrivit lui Hahn.

Politica urbană est integrată: locuinţe, transport, eficienţă energetică, activitate economică… Obiectivul Comisiei este de a oferi un program integrat oraşelor în cadrul politicii regionale.’ Dificultatea constă în faptul că trebuie convinse statele membre ‘că avem nevoie de bani pentru a realiza acest obiectiv’, recunoaşte comisarul european.

Majoritatea guvernelor doresc în primul rând reducerea fondurilor de coeziune, iar unele state s-ar putea să nu vadă cu ochi buni creşterea autonomiei colectivităţilor lor locale. Comisia a început totuşi să lucreze direct cu oraşele în ceea ce priveşte chestiunile legate de climat. În 2009, ea a creat Alianţa primarilor în scopul sprijinirii oraşelor hotărâte să depăşească obiectivul european de scădere a emisiilor de CO2 cu 20 % până în 2020. Aproape 1.700 de oraşe s-au angajat deja să realizeze acest obiectiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata