Corupţia şi sistemul judiciar, pericolul real pentru aderarea României la Schengen

Îngrijorările Franţei legate de imigranţii romi nu constituie cel mai mare pericol în calea aderării României la spaţiul Schengen.

În faţa criticilor tot mai numeroase la adresa programului său de repatriere a romilor, guvernul francez a încercat saptămâna aceasta să abată atenţia asupra României, ţara de origine pentru majoritatea imigranţilor romi, acuzând-o de eşec în gestionarea celei mai mari minorităţi etnice din Europa, comentează publicaţia European Voice, parte a grupului The Economist.

Franţa a mers până acolo încât a avertizat că obiectivul la care România ţine mult, de aderare la spaţiul Schengen fără frontiere, ar putea fi amânat în cazul în care ţara nu depune eforturi mai mari pentru integrarea comunităţii rome. Aceasta este o ameninţare puternică, în contextul în care România a depus eforturi mari în ultimii doi ani pentru a se pregăti de intrarea în Schengen – „un premiu major”, potrivit publicaţiei menţionate -, prevăzută în martie 2011. Franţa are un drept de veto asupra acestui demers, în condiţiile în care orice extindere a spaţiului Schengen trebuie sa fie aprobată în unanimitate de cele 25 de ţări membre ale zonei, dintre care 22 sunt membre ale UE.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche, a declarat săptămâna aceasta că Franţa „are rezerve” privind aderarea României la spaţiul Schengen, făcând aluzie la îngrijorările că romii slab integraţi vor încerca să părăsească ţara în masă îndreptându-se spre alte state membre.
Premierul francez François Fillon a declarat marţi, 24 august, că îi va scrie preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, solicitându-i să asigure că o parte din banii din ajutorul regional al UE acordat României în fiecare an sunt folosiţi pentru inserţia socială a romilor.

„Franţa nu dispune de mijloacele judiciare pentru a obliga guvernul român să cheltuiască fondurile UE pentru locuinţe şi educaţia populaţiei sale … dar Europa poate face acest lucru”, a declarat Lellouche. Potrivit European Voice, guvernul român apreciază aderarea la Schengen ca pe un „rit de trecere” pentru a deveni un autentic stat membru al UE şi o dovadă ca este tratat pe picior de egalitate de omologii săi.

Statutul de membru este, de asemenea, văzut drept un capital electoral imens – guvernul care conduce România în spaţiul Schengen, permiţându-le astfel cetăţenilor săi să străbată o mare parte din Europa fără să prezinte paşaportul la frontiere, va beneficia probabil de recompense în sondaje. Nu este o surpriză că reacţia ministrului român de externe Teodor Baconschi la ameninţarea lui Lellouche a fost fermă.

„Niciun dialog politic nu trebuie subminat prin ameninţări”, a spus el. În realitate, deficienţele României privind corupţia şi reforma sistemului său judiciar reprezintă o ameninţare mai gravă la adresa ambiţiilor sale legate de Schengen decât îngrijorarea legată de modul cum tratează romii, cu excepţia cazului în care Franţa este hotărâtă să-şi folosească dreptul de veto, consideră European Voice.

Comisia Europeană (CE) a spus ferm Franţei că nu există nicio legătură între integrarea minorităţilor şi condiţiile de aderare la Schengen (care se focalizează îndeosebi pe procedurile de control la frontiere ale României, pe sistemele de procesare a vizelor şi participarea la Sistemul de Informaţii Schengen). Publicaţia aminteşte că majoritatea guvernelor naţionale nu susţin încercările Franţei de a justifica repatrierile romilor şi este puţin probabil că vor sprijini o obstrucţionare a extinderii Schengen pe temeiul sugerat de Lellouche.

Există, totuşi, o preocupare generală în UE, că România nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele asumate atunci când a aderat la UE, în 2007, de a combate corupţia şi de a-şi reforma sistemul judiciar, comentează European Voice.
CE a avertizat în luna iulie că există „importante lacune în eforturile României de a înregistra progrese”. Comisia a preconizat în trecut o condiţionare directă a aderării la Schengen de aceste progres, dar până acum s-a abţinut să facă acest lucru.

Cu toate acestea, statele membre ar putea considera dificil din punct de vedere politic să permită intrarea în Schengen a României, chiar dacă aceasta va îndeplini toate cerinţele oficiale de aderare, deoarece s-ar putea confrunta cu acuzaţia că au permis unei ţări cu realizări îndoielnice în combaterea corupţiei să preia o parte din supravegherea frontierei externe a blocului. Aceasta este adevărata ameninţare la adresa ambiţiilor României de aderare la spaţiul Schengen, concluzionează European Voice.

Agenţia de presă italiană Il Velino relevă, la rândul ei, pericolul amânării intrării României în Schengen, în pofida faptului că CE a exclus o legătură între acest demers şi necesitatea integrării romilor. Agenţia, care citează European Voice şi apreciază că această publicaţie este în general foarte informată privind chestiunile comunitare, subliniază că Bucureştiul nu şi-a finalizat reforma sistemului judiciar şi nu a făcut suficient pentru a combate corupţia.

Cele două obiective, a căror atingere a fost definită drept „necesară” de executivul UE în momentul iniţierii procesului de aderare la Schengen, în 2007, sunt destul de departe de realizare. Il Velino mai notează că statele membre în UE ar putea fi supuse unor presiuni interne puternice pentru a împiedica aderarea României la Schengen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata