Cum se alătura albinele dronelor pentru a detecta minele ascunse în pământ

Printre virtuțile albinelor de care s-ar putea să nu fiți conștienți se numără abilitatea lor de a detecta bombele.

Datorită faptului că pot prelua parfumul explozivilor cu antenele lor, cercetătorii din țări precum Croația, au petrecut ani de zile perfecționând modul de utilizare a albinelor ca localizatoare de mine terestre.

Dar există o problemă. Pe măsură ce insectele flutură vesel despre o zonă contaminată cu mine, este extrem de dificil pentru oameni să urmărească unde merg, nu în ultimul rând pentru că urmărirea albinelor pe un câmp minat nu este o idee grozavă.

Aici intervin dronele. O echipă din Bosnia și Herțegovina și Croația au venit cu un mod de a folosi dronele pentru a monitoriza albinele în timp ce lucrează. Vehiculele aeriene fără pilot zboară în jurul lor, capturând imagini ale insectelor, care ulterior sunt analizate de computere pentru a descoperi unde pot fi ascunse minele terestre în pământ.

Minele terestre îngropate în timpul războaielor care au avut loc cu zeci de ani în urmă continuă să prezinte o amenințare mortală în multe părți ale lumii. Multe mii au fost plantate în timpul războiului din Balcani din anii 1990 și multe persistă și astăzi.
Există aproximativ 80.000 de mine terestre în Bosnia și Herțegovina și încă 30.000 în Croația. Ștergerea dispozitivelor este văzută ca un proiect dificil pe termen lung, fără soluții ușoare. Dar inovațiile tehnologice ar putea face totuși o diferență.
„Am vrut să încercăm să excludem oamenii de la potențialul pericol … și să încercăm să folosim drone”, spune Vladimir Risojević de la Universitatea Banja Luka din Bosnia și Herțegovina.

Anterior, o altă echipă de colegi cercetători perfecționase o metodă de instruire a albinelor în detectarea minelor terestre. Au realizat acest lucru obținând ca albinele să asocieze mirosul TNT cu mâncarea – o soluție de zahăr.

Pe câmp, albinele antrenate tind să se grupeze aproape de locurile în care sunt îngropate minele, în speranța de a găsi hrană.
Astfel de eforturi au fost active de mulți ani, dar Prof. Risojević spune că el și echipa sa au realizat că și computerele ar putea ajuta analizând automat imaginile albinelor care caută mine, pentru a-și complota activitatea și a localiza mai ușor minele.

Chiar și acest lucru s-a dovedit dificil.

„Este foarte dificil pentru observatorii umani să găsească aceste albine în imagini video și, să nu mai vorbim, de sistemele de viziune pe computer”, spune el.

„Au fost momente când am crezut că suntem total nebuni pentru că am încercat să facem asta, dar sunt plăcut surprins de rezultatele pe care le-am obținut.”
Echipa a început cu imagini capturate de drone dintr-o zonă în aer liber, pe care au suprapus „albine sintetice” – pete gri care zboară în jurul scenei.

Când au reușit să obțină albinele sintetice să pară indistincte de filmările de albine reale, echipa a apelat la un algoritm de învățare automată și l-a instruit pentru a detecta și urmări cu precizie petele de pe ecran.

În testele descrise într-o lucrare publicată recent, algoritmul s-a dovedit mai precis de 80% la urmărirea acestor albine digitale.

Cercetătorii au dus apoi la un câmp minat, unul sigur, cu mine reale, dar dezamorsate, îngropate în locații nedezvăluite la Centrul de acțiune împotriva minelor din Croația, pentru a vedea cum funcționează sistemul în condiții autentice.
„O bună inovație tehnologică care poate ajuta la … delimitarea granițelor și confirmarea unei zone periculoase, este cu adevărat utilă”, spune Matthew Breay Bolton de la Universitatea Pace din New York, autorul cărții „Politice miniere: lupta împotriva uciderii automatizate”

Cu toate acestea, el adaugă că nu există soluții rapide la problema câmpului minat. Adesea, lupta politică și lipsa resurselor înseamnă că proiectele de eliminare se pot opri, indiferent de tehnologiile disponibile pentru a ajuta. În plus, în țări precum Yemen, minele continuă să fie plantate până în prezent.

Prof Risojević speră că, în ciuda obstacolelor, sistemul echipei sale va ajuta într-o zi la decontaminarea câmpurilor minate din țări precum Croația sau Bosnia și Herțegovina.

Și pot exista și alte aplicații.

În ultimii ani, cercetătorii în domeniul viziunii computerizate au dezvoltat sisteme experimentale capabile să urmărească insectele în natură. Prof Risojević și echipa sa sugerează că astfel de instrumente ar putea monitoriza într-o zi polenizatorii. Aceste insecte, inclusiv albinele, sunt cruciale pentru sănătatea culturilor și ecosistemelor, dar numărul acestora a scăzut în ultima perioadă, în mare parte din cauza poluării cauzate de activitățile umane.

Insecte și mașini care lucrează împreună – o idee distractivă și potențial bună pentru planetă.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata