Cutremurul din Chile afectează puternic industria viticolă a ţării

2

Cutremurul masiv care a lovit sâmbăta trecută Chile a cauzat pagube de multe milioane de dolari uneia dintre cele mai populare industrii mondiale a vinului, trimiţând răuri de merlot şi de cabernet sauvignon pe podelele cramelor din Chile, notează cotidianul american The Washington Post.

Producătorii de vin din Chile, al patrulea exportator de vin la nivel mondial către SUA după Italia, Franţa şi Australia, estimează că echivalentul a cel puţin 150 de milioane de sticle de vin a fost distrus în cutremurul cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter, care a ucis peste 800 de persoane.
René Merino, preşedintele asociaţiei naţionale “Vinurile din Chile”, susţine că la actualele preţuri de retail din SUA, valoarea pagubei cauzate de cutremur în îndustria viticolă din această ţară se ridică la 975 de milioane de dolari.

Valoarea totală a pagubelor din industia viticolă chiliană, cu vânzări anuale de 1,3 miliarde de dolari, a intrat în atenţie pe măsură ce producătorii de vin au început să îşi evalueze pierderile. Unii responsabili din industrie au minimalizat pierderile, suţinând că nu vor exista efecte de durată asupra preţului şi furnizării de vin.
Reprezentanţii celor mai mari producători chilieni de vin, reprezentând 95% din industrie, s-au întâlnit miercuri şi au conchis că efectele cutremurului asupra industriei nu au fost atât de rele aşa cum se temuseră ininial, în condiţiile în care 12,5% din vinul aflat în crame s-a pierdut.

Potrivit Washington Post, alţii vorbesc însă de o pierdere de 20%. ‘Multe vinării şi-a pierdut 80% din producţie, însă au declarat public că şi-au pierdut doar 15%’, a declarat un responsabil sub protecţia anonimatului, invocând temerile legate de faptul că distribuitorii ar putea tăia de pe listă vinăriile cele mai afectate.
Pe de altă parte, 70% din producţia chiliană de vin provine din zone afectate puternic de cutremur, cum ar fi văile Maule, Colchagua şi Cachapoal, zone importante pentru producţia chiliană de vin.

Producătorii de vin care au vizitat regiunea susţin că pagubele se extind dincolo de pierderea vinului deja produs. Cutremurul a afectat masiv infrastructura producţiei de vin, de la spargerea canalelor de irigaţie subterane la prăbuşirea cramelor, punând astfel sub semnul întrebării întreaga recoltă din 2010 şi exporturile. Chiar dacă vinul este responsabil pentru doar 1 la sută din exporturile chiliene, industria vinului din această ţară angajează 80.000 de lucrători full-time.

În valea centrală a ţării, vinul reprezintă o sursă importantă pentru angajarea a mii de lucrători temporari, care vin în regiune în fiecare an, în luna martie. Or, în condiţiile în care drumurile şi casele în care sunt cazaţi lucrătorii sunt distruse de cutremur, soarta recoltei din acest an este pusă sub semnul întrebării.
În aceste condiţii, un cursă frenetică pentru cumpărarea de struguri este aşteptată între producătorii importanţi de vin pentru a-şi asigura materia brută necesară onorării viitoarelor comenzi.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că după vânzările reduse anul trecut, ca urmare a crizei economice globale şi a recoltei bogate, depozitele de vin din Chile sunt cu mult peste nivelurile normale.
În ultimii ani, Chile şi-a văzut ameninţat al patrulea loc pe piaţa americană din partea vecinului său sud-american Argentina, în condiţiile în care consumatorii americani au devenit din ce în ce mai atraşi de malbec-urile (varietate de struguri pentru vin roşu, n.red) produse pe partea estică a Anzilor.

În mod ironic, cutremurul ar putea aduce ţării o creştere temporară a vânzărilor de vin, ca urmare a atragerii atenţiei asupra sorţii industriei sale viticole. Phil Bernstein, un responsabil al companiei Addy Bassin’s MacArthur Beverages din Washington, susţine că a remarcat mai mulţi consumatori întrebând în această săptămână de vinuri chiliene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata