Danemarca oprește complet folosirea vaccinului AstraZeneca

16

Danemarca a încetat să mai acorde vaccinul Oxford-AstraZeneca Covid pe fondul îngrijorărilor legate de cazuri rare de cheaguri de sânge, fiind prima țară europeană care a făcut acest lucru pe deplin.

Se așteaptă ca această mișcare să întârzie programul de vaccinare al țării cu câteva săptămâni.

Agenția Europeană pentru Medicamente, Agenția Europeană pentru Medicamente, a anunțat săptămâna trecută o posibilă legătură cu cheaguri, însă a spus că riscul de a muri de Covid-19 este mult mai mare.

Mai multe țări europene suspendaseră pentru scurt timp vaccinarea.

Majoritatea au reluat acum vaccinările cu AstraZeneca, dar adesea cu limite la grupele de vârstă mai în vârstă.

Marți, SUA, Canada și Uniunea Europeană au întrerupt vaccinul Johnson & Johnson din motive similare în ceea ce privește coagularea.
De asemenea, Africa de Sud și-a întrerupt utilizarea, în ciuda faptului că Johnson & Johnson este vaccinul său preferat din cauza eficacității sale împotriva variantei sud-africane.

Atât pentru AstraZeneca, cât și pentru Johnson & Johnson, efectele secundare ale cheagurilor de sânge sunt extrem de rare.
Oficialii danezi au spus că toate cele 2,4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca vor fi retrase până la o nouă notificare.

Autoritatea daneză pentru sănătate a declarat că studiile au arătat o frecvență mai mare decât așteptată a cheagurilor de sânge după efectuarea vaccinului, afectând aproximativ una din 40.000 de persoane.

Apare după ce două cazuri de tromboză în Danemarca au fost legate de vaccinări, a raportat AFP. Unul dintre cazuri, la o femeie de 60 de ani, a fost fatal.

Directorul general, Soren Brostrom, a declarat că a fost o „decizie dificilă”, dar Danemarca are alte vaccinuri disponibile, iar epidemia de acolo este în prezent sub control.

„Viitoarele grupuri țintă pentru vaccinare sunt mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească grav de Covid-19”, a spus el. „Trebuie să cântărim acest lucru în raport cu faptul că acum avem un risc cunoscut de efecte adverse severe din vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă riscul în termeni absoluți este mic.”

Cu toate acestea, autoritatea a spus că nu poate exclude utilizarea acestuia din nou în altă perioadă.

În timpul conferinței de presă, șeful Agenției din Danemarca pentru medicamente, Tanja Erichsen, a leșinat și a fost dus la spital ca măsură de precauție. Ulterior, agenția a scris pe Twitter că și-a revenit.
Aproape un milion de persoane din Danemarca au fost vaccinate, dintre care aproximativ 150.000 au primit vaccinul AstraZeneca. Vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna sunt de asemenea utilizate.

Adenovirusurile se găsesc la oameni și la alte animale. Oamenii de știință folosesc o versiune modificată a unuia dintre acești adenovirusuri, cunoscută sub numele de vector, pentru a furniza instrucțiuni importante celulelor, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor (CDC).

Acestea acționează intrând în celule și folosind mașinile celulei pentru a produce o bucată inofensivă a virusului care provoacă Covid-19, cunoscută sub numele de proteină spike. Celula recunoaște apoi că proteina spike nu aparține acolo și acest lucru declanșează sistemul imunitar să lupte împotriva a ceea ce crede că este o infecție.

Acest proces permite corpurilor noastre să învețe cum să ne protejeze împotriva Covid-19, potrivit CDC.

Autoritățile de reglementare investighează acum dacă un răspuns imun neobișnuit la vaccinurile cu adenovirus cauzează incidențe rare, dar severe de coagulare a sângelui.

Un oficial al Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente a declarat pentru Reuters că este „evident” că, cazurile de cheaguri de sânge legate de vaccinul Johnson & Johnson erau „foarte asemănătoare” cu cele legate de vaccinul AstraZeneca.

SUA a întrerupt lansarea vaccinului Johnson & Johnson după ce șase femei cu vârsta sub 50 de ani au dezvoltat cheaguri de sânge rare după ce au primit vaccinul. În Marea Britanie, 30 de persoane au dezvoltat cheaguri de sânge neobișnuite și șapte dintre ele au murit după vaccinul Oxford-AstraZeneca, dintr-un total de 18 milioane vaccinate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata