David Cameron este tot mai slăbit şi izolat în cruciada împotriva lui Juncker

Premierul britanic David Cameron pare tot mai slăbit și izolat în cruciada sa împotriva desemnării lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, iar avatarurile diplomației sale europene ridică, în Marea Britanie, noi semne de întrebare asupra capacității sale de a menține această țară în Uniunea Europeană, se estimează într-un comentariu publicat marți de AFP.

Umilit, marginalizat, naiv, lipsit de clarviziune, cu astfel de epitete îl caracterizează presa britanică pe șeful executivului de la Londra, care s-a împiedicat din nou de covorul european, pierzând încă o bătălie.

Iar acest eșec previzibil îi revigorează pe euroscepticii din rândul conservatorilor britanici, care se văd amenințați de formațiunea antieuropeană UKIP, marea învingătoare la alegerile europene.

Totuși, Cameron a beneficiat în această luptă de un sprijin considerabil pe plan intern. Atât aliații săi liberal-democrați cât și opoziția laburistă îi împărtășeau ostilitatea față de fostul premier luxemburghez, pe care-l consideră prea federalist și prea puțin dispus să pună în practică reformele solicitate de Londra. A avut în plus și sprijinul presei britanice, cum este exemplul publicației The Times, care a scris despre ‘Junk Juncker’ (gunoiul Juncker). Însă i-a lipsit susținerea omologilor săi europeni, cei care inițial i-au fost alături în demersul împotriva candidatului Partidului Popular European (PPE) la președinția Comisiei Europene, nuanțându-și poziția pe parcurs.

Ministrul britanic de finanțe, George Osborne, mai vorbea însă luni despre un sprijin discret de care ar mai beneficia Cameron în rândul liderilor europeni ‘care spun unele lucruri în particular, fără să le exprime și în public’. Dar această ultimă remarcă nu diminuează din duritatea afirmațiilor șefului diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, cel care într-o convorbire privată scursă în presă îl acuza pe Cameron de incompetență.

Citeste si:  Atac cibernetic asupra bazei de date a clienţilor companiei Lufthansa

Cu două zile înaintea summitului european, șeful guvernului britanic rămâne ferm pe poziții în opoziția sa împotriva lui Juncker și cere liderilor europeni să se pronunțe prin vot asupra acestei chestiuni în Consiliul European, deși este conștient că va fi în minoritate în fața susținătorilor lui Juncker, conduși de cancelarul german Angela Merkel. În plus, conform The Times, el are de gând să recurgă chiar și la așa-zisa ‘armă nucleară’, respectiv ‘compromisul de la Luxemburg’, în virtutea căruia o țară poate bloca o decizie dacă estimează că prin adoptarea ei interesele sale fundamentale sunt amenințate.

Dar există și variante pentru a consola Marea Britanie, după cum afirmă analistul Simon Tilford, care vorbește despre posibilitatea ca Marea Britanie să primească în compensație un post important de comisar european, precum cel pentru piața internă.

Citeste si:  UE susține discuțiile de renunțare la brevetele de vaccin COVID, dar criticii spun că nu vor rezolva lipsa dozelor

Dacă însă în final Cameron va fi umilit public iar în perioada următoare va eșua de asemenea în încercarea de a obține o reformă a Uniunii Europene, atunci nu-i rămâne decât să le recomande concetățenilor săi să voteze ‘nu’ la referendumul pe care l-a promis asupra rămânerii Marii Britanii în UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner