David Cameron îndeamnă Europa să îi ţină piept lui Vladimir Putin

Prăbușirea aeronavei Malaysian Airlines MH17 trebuie să se dovedească a fi un catalizator de schimbare pentru modul în care este abordată Rusia și să pună capăt conflictului din Ucraina, a scris vineri premierul britanic David Cameron, într-un articol de opinie publicat de New York Daily News, preluat de agenția Reuters.

Rusia a tot încercat să destabilizeze un stat suveran, să îi violeze integritatea teritorială și să înarmeze și antreneze milițieni ‘de cartier’, a scris el, iar lumea a plătit prețul.

David Cameron s-a numărat printre cei care au pledat în favoarea unor sancțiuni mai dure ale Uniunii Europene împotriva Rusiei după doborârea aeronavei malaeziene în estul Ucrainei, cerând un embargou UE asupra vânzărilor de echipament militar către Moscova.

Blocul comunitar format din 28 de state membre UE este supus unor presiuni din partea SUA și Ucrainei pentru a adopta o linie mai dură împotriva Rusiei, dar anumite guverne europene se tem de eventualele măsuri de retorsiune ale Kremlinului, în contextul în care Federația Rusă este cea mai importantă sursă energetică a entității europene.

‘Lovirea economică a Rusiei ne va lovi și pe noi’, a scris Cameron. ‘Dar măsuri economice serioase reprezintă singurul limbaj pe care îl va înțelege Rusia’, a explicat el. Guvernele Uniunii Europene au căzut de acord joi să adauge 15 persoane și 18 companii și alte organizații pe lista de sancțiuni a UE pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei, potrivit unor surse diplomatice. ‘A venit vremea să ne facem simțite puterea, influența și resursele’, a subliniat Cameron. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata