David Cameron instaurează era austerităţii pentru englezi

‘Trecem de la o eră a abundenţei la o eră de austeritate în finanţele publice’, a afirmat în cursul acestui week-end noul secretar general al Trezoreriei britanice, David Laws.

Într-un interviu publicat sâmbătă de Financial Times, acest liberal-democrat recunoaşte că măsurile vor fi ‘nepopulare’ şi că va fi obligat să facă ‘reduceri brutale’ în bugetul de stat, scrie ziarul Le Figaro.
După euforia instalării la putere, coaliţia guvernamentală (conservatori + liberal-democraţi) condusă de David Cameron trebuie să aplice rapid un plan de economii bugetare, care va fi cel mai dur de la al doilea război mondial până în prezent, chiar mai sever decât cel al lui Margaret Thatcher din anii 1980. Numeroşi britanici au amintiri dureroase de la această ultimă perioadă de austeritate, în timpul căreia sectorul public a fost extrem de afectat.

David Laws, care este primul din cadrul guvernului care a îndrăznit să vorbească de ‘austeritate’, a încălcat în acest week-end un al doilea tabu, când a recunoscut că, dacă reducerile bugetare se vor dovedi prea dure, atunci guvernul va fi nevoit să majoreze impozitele. Nu a oferit niciun fel de detalii, dar mai mulţi economişti consideră că o creştere a TVA-ului de la 17,5 % la 20 % este inevitabilă.

David Laws este unul din oamenii de bază ai echipei liberal-democraţilor lui Nick Clegg. El lansase negocieri cu conservatorii înainte de acordul între cele două partide de realizarea a coaliţiei.
Chiar dacă nu are decât funcţia de secretar de stat în cadrul noului guvern, rolul său la Trezorerie, alături de George Osborne, consilier apropiat al lui Cameron şi noul ministru de finanţe, este crucial.

Măsurile trebuie adoptate urgent, deoarece Marea Britanie vrea să evite cu orice preţ să ajungă în aceeaşi situaţie catastrofală ca Grecia. Criza financiară şi apoi grava recesiune care au afectat Regatul Unit au dus la un deficit public care a înregistrat un nivel record de 190 de miliarde de euro anul trecut, ceea ce reprezintă aproape 12 % din PIB, la fel ca în Grecia.

David Laws şi George Osborne au prezentat luni un prim plan de economii. Conform promisiunilor din timpul campaniei lui Cameron, se reduce din acest an bugetul de stat cu 6 miliarde de lire (7 miliarde de euro). La 22 iunie, urmează să fie prezentat ‘un buget de urgenţă’. George Osborne va preciza atunci modul în care guvernul ‘va accelera considerabil reducerea deficitelor structurale.’ În final, în urma unui audit complet al finanţelor publice efectuat în această toamnă, va fi prezentat planul final de economii pentru următorii 3 ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata