Din cauza crizei din zona euro, Rusia s-ar putea confrunta cu o stagnare economică

19

Moneda europeană a început să se deprecieze în raport cu dolarul. Chiar dacă autorităţile şi experţi financiari ruşi nu cred într-o prăbuşire totală a euro, ei atenţionează că problemele din zona euro nu vor rămâne fără urmări pentru Rusia.

Modelul restricţiilor bugetare drastice, ales de europeni pentru salvarea monedei lor, ameninţă economia UE cu o stagnare pe termen lung, care la rândul său s-ar putea solda cu stagnarea economiei ruse, notează cotidianul rus Vremia Novostei.
Chiar dacă experţii ruşi intervievaţi de cotidianul menţionat nu cred în declinul major al euro şi într-o partitate a acestuia cu dolarul, ei nu exclud un al doilea val al crizei economice, cu repercusiuni inclusiv asupra Federaţiei Ruse.

În opinia analistei Elena Matrosova, ‘declaraţiile unor politicieni germani sau francezi privind pericolul real al prăbuşirii zonei euro au fost menite mai degrabă să asigure poziţia privind punerea în ordine a finanţelor de stat şi înregistrarea unui acord al partenerilor din UE privind centralizarea a o serie de funcţii bugetare’. ‘Acest lucru demonstrează fermitatea politicienilor europeni de a nu permite prăbuşirea zonei euro’, este convins şi expertul Aleksei Moiseev, care prognozează o viitoare stabilizare pentru euro, la un nivel de 1,15 în raport cu dolarul.

Totuşi, riscuri pentru Rusia există, în special în sectorul financiar, dar şi pentru piaţa de fonduri, în condiţiile în care în Europa se remarcă o tendinţă spre înăsprirea reglementărilor privind operaţiunile de pe piaţa financiară. ‘Aceste măsuri vor lovi în primul rând operaţiunile ‘carry trade’, iar aceasta va duce la afluxul de capital din Rusia şi, prin urmare, la instabilitatea rublei’, atenţionează Matrosova.

În cazul în care un nou val de criză va lovi Europa, acesta nu va ocoli Rusia. ‘Pentru Rusia, prăbuşirea preţului la petrol înseamnă scăderea cursului pentru rublă şi ca urmare diminuarea veniturilor populaţiei’, declară şeful departamentului pentru analize strategice al companiei FBK, Igor Nikolaev.
În acelaşi timp, Nikolaev atrage atenţia că banii din Fondul de Rezervă al Rusiei sunt pe terminate, iar în condiţiile în care situaţia de pe piaţa externă a creditelor se complică din cauza crizei din Grecia şi dintr-o serie de alte ţări ale zonei euro, costul împrumuturilor pe care Rusia le va putea contracta pe plan extern va fi mult mai ridicat.

În acest context, experţii ruşi consideră că autorităţile ţării ar trebui să renunţe de pe acum la populism şi să adopte măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, orientând veniturile ţării spre domenii prioritare care ar avea un puternic efect anticriză: modernizarea infrastructurii locuinţelor şi de transport, domeniul construcţiilor, sprijinirea cererii interne.

Slăbirea euro are, însă, şi momente pozitive pentru Rusia. ‘Federaţia Rusă este unul dintre cei mai mari importatori ai producţiei din zona euro, iar scăderea cursului euro ar fi un plus’. De asemenea, un avantaj ar putea avea şi cetăţenii ruşi care fac turism în Europa.
Modelul de ţinere în frâu a deficitelor bugetare, ales de europeni pentru lupta împotriva crizei economice, va avea un efect negativ asupra creşterii economice din zona euro. Politica bugetară drastică a UE va duce la stagnare, asemenea celei a Japoniei, unde economia se află în această stare deja de 20 de ani. ‘Pe viitor însă, dacă europeni vor reuşi să iasă din criză, există perspective bune pentru euro’, este convinsă Matrosova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata