Diplomaţi străini din Marea Britanie ţin în case adevăraţi „sclavi”

Unii diplomaţi străini din Marea Britanie angajează imigranţi pe care îi ţin ca pe nişte adevăraţi sclavi în casele lor, maltratându-i, forţându-i să muncească până la 20 de ore pe zi şi plătindu-i cu doar 10 eurocenţi pe oră, relevă o anchetă preluată de The Daily Telegraph.

Lucrătorii, care provin în cea mai mare parte din ţări sărace din Africa şi Asia, ajung în această situaţie după ce angajatorii le confiscă paşapoartele – pentru ca aceştia să nu poată fugi – îi pun să doarmă pe jos şi le interzic să mai părăsească casa, a mai dezvăluit ancheta.
Poliţiştii susţin că adesea nu pot ancheta diplomaţi străini sau membri ai familiilor regale extinse, care îşi maltratează personalul angajat deoarece se bucură de imunitate, iar lucrătorii pe care aceştia îi aduc în Marea Britanie pentru a-i ajuta în casă nu au niciun fel de protecţie în conformitate cu legislaţia britanică.

Cu toate acestea, problema nu se limitează la comunitatea diplomatică, în condiţiile în care ancheta, realizată pentru Channel 4, a relevat că şi unii cetăţeni britanici îşi ţin angajaţii într-o stare de sclavie.
Chiar şi copii în vârstă de 11 ani se numără printre angajaţii forţaţi să lucreze ore îndelungate pentru salarii mici, scrie The Daily Telegraph. Poliţia Metropolitană a fost atât de preocupată de acest fenomen încât a creat o unitate specială pentru a identifica cazurile de muncă forţată.

Potrivit lui Richard Martin, şeful unităţii menţionate, ‘unele victime au fost pur şi simplu legate cu lanţuri de chiuvetă, lucrând 20 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru foarte puţini bani sau deloc.’.
‘Am avut persoane cărora li se permitea să mănânce doar resturile din bucătărie, după ce copiii îşi terminau masa; prin urmare nici măcar nu erau hrăniţi cum trebuie. În plus, sunt agresaţi şi abuzaţi, iar femeile sunt violate’, a adăugat Martin.

‘Am avut cazuri de oameni care au fost arşi cu fierul de călcat de către angajatori, ameninţaţi cu cuţitul sau li s-a aruncat cu apă clocotită’, precizează şi purtătoarea de cuvânt a ONG-ului londonez Kalayaan, care ajută în fiecare an 350 de lucrători imigranţi ce au fost forţaţi să lucreze în condiţii inumane. ‘Două treimi au relatat că au fost abuzaţi psihic, fiind ameninţaţi, umiliţi, făcuţi ‘câine’, ‘măgar’, ‘idiot’ sau ‘analfabet”, adaugă ea.

Spre exemplu, o imigrantă din Africa de Vest – care s-a identificat ca Patience- susţine că a fost forţată să lucreze 120 de ore pe săptămână şi bătută în mod regulat de către angajatoarea ei britanică care lucra în domeniul dreptului. Patience a reuşit să fugă doar după ce un vecin a fost de acord să o ajute.
Potrivit The Telegraph, circa 15.000 de îngrijitori sunt aduşi anual în Marea Britanie de către cetăţeni străini care locuiesc aici, iar sute dintre ei fug după ce au fost prost trataţi de cei pentru care lucrează.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata