După ce va depăşi criza, UE va putea trece la o economie mult mai eficientă

Un scenariu negativ pentru Uniunea Europeană este posibil în condiţiile actualei situaţii din Grecia şi din alte ţări europene. Însă, la fel de posibilă este şi întărirea Europei. După ce va depăşi criza economică, Europa ar putea, teoretic, să treacă la o economie mult mai eficientă, notează, joi, cotidianul rus Vedomosti.

Ieftinirea euro este, potrivit ziarului rus, în avantajul Uniunii Europene. În cazul în care cursul euro va ajunge la 1,1 în raport cu dolarul, acest lucru va reduce cheltuielile pentru asigurările sociale în dolari, iar veniturile provenite din exporturile în euro se vor majora cu 15-20%, în timp ce datoria externă a zonei euro se va reduce, în cazul unui calcul în dolari, cu 20%.

În afară de aceasta, invocând criza monedei euro, guvernele ţărilor europene vor putea iniţia măsuri nepopulare, care să reducă reminiscenţele ‘socialismului capitalist’ pe piaţa muncii şi în domeniul pensiilor.

Însă, cel mai important este că problemele Greciei, Portugaliei şi Spaniei i-ar putea ajuta pe europeni să depăşească opoziţia birocraţiilor naţionale şi să creeze un sistem supranaţional mai eficient de administrare a Europei unite, cu un buget şi un sistem comun de taxe şi impozite, precum şi cu o politică monetară comună. În cazul în care evenimentele vor evolua tocmai în această direcţie, vom asista la mari schimbări, care vor duce la întărirea economică a UE şi la slăbirea SUA, conchide Vedomosti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata