Echipa OMS care cercetează originile coronavirusului în Wuhan din China părăsește carantina

24

O echipă condusă de Organizația Mondială a Sănătății care investighează originile pandemiei mortale COVID-19 a părăsit joi un hotel de carantină din Wuhan pentru a începe lucrul pe teren, la două săptămâni după sosirea în orașul chinez, unde virusul a apărut la sfârșitul anului 2019.
Misiunea a fost afectată de întârzieri, îngrijorări privind accesul și certurile între China și Statele Unite, care a acuzat Beijingul că a ascuns amploarea focarului inițial și a criticat condițiile vizitei, în cadrul căreia experții chinezi au efectuat prima fază a cercetare.

Echipa a părăsit hotelul la scurt timp după ora 15:00. (0700 GMT) fără să vorbească cu jurnaliștii, care erau ținuți la distanță în spatele barierelor galbene și se îmbarcau într-un autobuz al cărui șofer purta echipament de protecție complet.

„Puțin trist să-mi iau rămas bun de la„ sala de gimnastică ”și„ biroul ”meu, unde am fost închis în ultimele 2 săptămâni (camera lui de hotel).

„Trecem la următoarea fază de lucru acum cu echipa misiunii OMS și omologii din China”, a spus el.

Bagajul membrilor echipei, care a fost încărcat în autobuz de către muncitori în costume de protecție, a inclus mai multe covoare de yoga și ceea ce părea a fi o carcasă pentru chitară.

Echipa, care a lucrat prin videoconferință în timp ce era în carantină, este condusă de Peter Ben Embarek, cel mai mare expert al OMS în boli ale animalelor care trec la alte specii și se așteaptă să rămână în China încă două săptămâni.

OMS a încercat să gestioneze așteptările pentru anchetă.

“Nu există garanții că vom găsi răspunsuri”, a declarat șefului de urgență al OMS, Mike Ryan, reporterilor la începutul acestei luni. „Este o sarcină dificilă să stabilim pe deplin originile și uneori poate fi nevoie de două sau trei sau patru încercări pentru a putea face acest lucru în condiții diferite.”

Originile COVID-19 au fost extrem de politizate.

Echipa de anchetă trebuia să sosească la Wuhan la începutul lunii ianuarie, iar întârzierea vizitei Chinei a atras rare critici publice din partea șefului OMS, pe care fostul președinte american Donald Trump l-a acuzat că este „centrat pe China” la începutul focarului.

China a transmis o informare conform căreia virusul a existat în străinătate înainte de a fi descoperit la Wuhan, mass-media de stat citând prezența virusului pe ambalajele importate de alimente congelate și lucrările științifice susținând că circulă în Europa în 2019.

Ministerul de externe al Chinei a sugerat, de asemenea, în mai multe rânduri că închiderea bruscă a laboratorului armatei americane la Fort Detrick din Maryland în iulie 2019 a fost legată de focarul de pandemie COVID-19.

Un bărbat supranumit Lei, care aduna biciclete comune aruncate într-un camion în fața hotelului de carantină, a spus că nu este o certitudine că virusul își are originea în China.

„Oamenii spun că virusul a venit din alte țări”, a spus el. „Nu sunt sigur.”

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online