Economia Regatului Unit a scăzut cu 1,5% în primul trimestru

37

Economia Regatului Unit a scăzut cu 1,5% în primul trimestru al anului 2021, întrucât țara a cunoscut un blocaj de iarnă îndelungat, din cauza pandemiei de coronavirus.

Închiderea școlilor și o scădere semnificativă a vânzărilor cu amănuntul la începutul trimestrului au dus la scăderea creșterii economice, a declarat Biroul de Statistică Națională.

Economia este acum cu 8,7% mai mică decât în ​​situația în care era înainte de pandemie.

Cu toate acestea, a existat o puternică redresare în luna martie, economia crescând cu 2,1%, stimulată de cheltuielile cu amănuntul și de revenirea școlilor.

„Redresarea puternică înregistrată în martie, condusă de comerțul cu amănuntul și revenirea școlilor, nu a fost suficientă pentru a împiedica contractarea economiei din Marea Britanie în primul trimestru în ansamblu, blocarea afectând o mare parte din sectorul serviciilor”, a spus Darren Morgan, ONS director de statistici economice.

Cu toate acestea, ONS a declarat că industria construcțiilor a crescut puternic și că acum este peste nivelul său pre-pandemic.

Cancelarul Rishi Sunak a spus: „În ciuda unui început dificil de an, creșterea economică din martie este un semn promițător al lucrurilor viitoare”.
Tej Parikh, economist-șef la Institutul Directorilor, a prezis că economia din Marea Britanie este pe cale să revină în acest an.

„Primul trimestru ar trebui să marcheze punctul minim pentru economie în 2021”, a spus el. „Blocarea și costurile suplimentare de navigare a noilor condiții de tranzacționare cu UE au limitat activitățile de tranzacționare ale multor companii, la începutul anului.”

Dar lansarea vaccinului, extinderea măsurilor de sprijin la buget și foaia de parcurs pentru redeschiderea economiei au contribuit la consolidarea încrederii directorilor pentru lunile următoare, a spus el.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News