Europa de Est se simte ignorată de către NATO

NATO ignoră temerile privind securitatea formulate de către membrii săi din Europa Centrală şi de Est, într-o asemenea măsură încât mai multe dintre aceste ţări derulează acorduri de securitate bilaterale separate cu SUA, se indică într-un raport realizat de un grup de experţi în ajunul prezentării unei noi propuneri majore privind strategia Alianţei Nord¬Atlantice şi citat de cotidianul american The New York Times.

Potrivit raportului publicat de Centrul pentru Reformă Europeană – un centru de cercetare independent, cu sediul la Londra – dacă Alianţa continuă să ignore temerile la adresa securităţii formulate de ţările din respectiva regiune, mai multe dintre aceste state vor rămâne reticente în ceea ce priveşte conducerea de misiuni NATO în afara Europei, deoarece nu se simt în siguranţă acasă.

‘Dacă se simt în siguranţă acasă, aceste state vor avea mai puţină nevoie să investească în echipamenul necesar pentru autoapărare şi mai multă nevoie de a cumpăra armamentul necesar pentru misiuni îndepărtate cum ar fi cea din Afghanistan’, susţine raportul.
Raportul a fost elaborat în condiţiile în care fostul secretar de stat american Madeleine Albright se pregăteşte să propună luni un nou concept strategic pentru NATO, în cadrul primei revizuiri majore a obiectivelor Alianţei de peste 10 ani.

Pe parcursul ultimelor nouă luni, Albright a condus o echipă de experţi din domeniile apărării şi securităţii pentru a examina ce trebuie să facă NATO în următorii ani pentru a face faţă noilor provocări, a-şi păstra relevanţa, a decide cât de mult trebuie să se extindă şi dacă să includă ţări cum ar fi Georgia şi Ucraina.
‘Unii dintre aliaţi sunt îngrijoraţi că NATO nu va fi capabilă să vină în apărarea lor în cazul unei crize’, susţine Tomas Valasek, unul dintre autorii raportului şi totodată consilier al echipei lui Albright.

Potrivit raportului, unele state membre ale NATO cred că Rusia ar putea provoca mici conflicte regionale, greu de evitat sau de contracarat. NATO, continuă raportul, a fost nepregătită pentru invazia Georgiei de către Rusia, în 2008. Alianţa nu a beneficiat de un schimb de informaţii şi de un mecanism sofisticat de management al crizei. Totodată, NATO a ignorat formele nemilitare de intimidare, cum ar fi atacurile informatice, printre care cel cu care s-a confruntat Estonia în urmă cu doi ani.

Raportul susţine că sentimentul de nesiguranţă resimţit de state din Europa de Est şi de membri ai Alianţei cum ar fi Norvegia şi Islanda face mai dificilă pentru Alianţă ‘resetarea’ relaţiilor sale cu Rusia, aşa cum îşi doreşte secretarul său general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
NATO este divizată între a oferi reasigurări membrilor săi europeni şi a reseta relaţiile cu Moscova, susţin experţii. Raportul consideră însă că este vorba de o ‘falsă dilemă’ şi că Alianţa ar trebui să beneficieze de o strategie pe două direcţii, care să includă ambele aspecte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata