Europa nu este pregătită pentru măsurile de austeritate

24

O mare parte din Uniunea Europeană (UE) trăieşte dincolo de posibilităţile sale, însă politicienii şi votanţii europeni sunt pur şi simplu nepregătiţi pentru era de austeritate care li se aşterne în faţă, notează cotidianul britanic Financial Times (FT).

Până acum, strategia Europei a fost aceea de-a şi rezerva statutul de ‘superputere a stilului de viaţă’ cedând SUA şi Chinei statutul de superputere militară, respectiv economică. Această strategie avea însă o deficienţă importantă. Europa nu îşi mai permite o ‘pensionare’ confortabilă. Criza financiară din Grecia este, din păcate, doar un exemplu extrem al unei probleme europene mai largi.

Este adevărat că cetăţenii din Letonia şi Irlanda au redus deja salariile şi pensiile. Aceste ţări au experimentat însă o sărăcie reală într-o perioadă nu atât de îndepărtată, urmată de boom-uri masive şi nesustenabile. Aşa cum o demonstrează însă protestele de pe străzile Atenei nu toţi europenii vor reacţiona atât de stoic la reducerile profunde ale cheltuielilor.

Mulţi au ajuns să privească pensionarea anticipată, serviciile medicale gratuite şi ajutorul de şomaj generos ca pe nişte drepturi fundamentale, încetând să întrebe, cu mult timp în urmă, cum au fost plătite aceste lucruri. Acest sentiment de îndreptăţire face reformele atât de dificile. Aşa cum au ilustrat-o pe larg alegerile recente din Marea Britanie, politicienii sunt extrem de reticenţi în a confrunta votanţii cu alegerile dure ce trebuie făcute.

Pentru mulţi europeni o atare situaţie este una care se întâmplă doar în America de Sud, scrie FT. Descoperirea faptului că „Europa Latină” şi poate „Europa de Nord” ar putea fi în criză vine ca un şoc teribil.
Pentru Financial Times, creşterea dimensiunii şi a puterii UE a alimentat o periculoasă complacere. Pentru ţările din Europa de Sud şi Centrală – care s-au alăturat mai apoi nucleului UE – ‘Bruxellesuľ a fost vândut drept poliţa de asigurare ultimă.

Odată ce s-au văzut în UE, aceste state au considerat că războiul, dictatura şi sărăcia ţin clar de trecut. Toată lumea poate aspira la vieţile stabile şi relativ confortabile ale francezilor şi germanilor, Pentru mulţi ani, acest lucru a funcţionat excelent, pe măsură ce standardele de viaţă au crescut în ţări cum ar fi Spania, Grecia şi Polonia.
La cel mai fundamental nivel, UE îşi protejează statele.

În prezent, europenii nu se mai tem însă de armatele străine, ci de emiţătorii străini de obligaţiuni, iar existenţa Europei ca o ‘superputere a stilului de viaţă’ a ajuns să depindă de o amplă linie de creditare. Europenii descoperă că ‘proiectul european’ nu mai oferă protecţie împotriva durităţii lumii din afară. Lucrurile pot merge cu adevărat rău chiar şi în grădina împrejmuită a Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata