Expo Shangai îşi pierde vizitatorii?

Expoziţia Universală de la Shanghai a primit în primele cinci zile 796.700 de vizitatori, departe de media celor 400.000 aşteptaţi zilnic de organizatori, care mizau chiar pe o dublare a numărului lor în zilele speciale, cum s-a întâmplate cu prilejul deschiderii evenimentului, notează ziarul Estrella Digital.

Numărul vizitatorilor a scăzut vertiginos de la peste 200.000 înregistraţi în ziua deschiderii, sâmbăta trecută, la 85.564 miercurea aceasta, cea mai rea zi din cele cinci de când funcţionează expoziţia, cu excepţia zilei de duminică, când numărul vizitatorilor s-a cifrat la 215.000.

Responsabilii evenimentului, care nu au vrut să răspundă la întrebările agenţiilor străine, au atribuit presei chineze lipsa vizitatorilor, căldurii care a început deja la Shanghai şi faptului că mulţi au crezut că în deschiderea evenimentului va fi prea mare aglomeraţie. La aceşti factori s-au adăugat ploile intense din ultimele zile care au determinat o scădere a afluenţei, potrivit ziarului Shanghai Daily.

Pavilioanele naţionale şi cele ale oraşelor nu au primit o explicaţie oficială din partea organizatorilor, deşi unii sunt de părere că accesul vizitatorilor a fost limitat în primele zile pentru a pune la punct funcţionarea şi măsurile de securitate.

În zilele în care s-au făcut repetiţiile, premergătoare deschiderii, incinta a devenit un haos, cu controale de securitate debordate şi pavilioane care au fost nevoite să închidă din cauza avalanşei de oameni, fapt ce a motivat organizatorii să renunţe la media de 500.000 de vizitatori zilnic cum aveau prevăzut înainte de inaugurare.

Potrivit responsabililor Expo, până la 4 mai au fost vândute 33,1 milioane de bilete, toate fără dată şi de uz anticipat. Până la urmă temerile privind o aglomeraţie excesivă nu s-au justificat. În lipsa vizitatorilor, unele pavilioane şi-au exprimat nemulţumirea, precum Chile, care se aştepta la minimum 10.000 de persoane zilnic, dar care în primele patru zile nu a avut decât 53.000 de vizitatori, potrivit responsabililor chilieni.

Pavilionul spaniol cu o capacitate de până la 30.000 de vizite zilnic, a primit în jur de 22.000 de persoane, ca şi celelalte pavilioane europene, care sunt preferate de vizitatori, alături de cele Chinei, SUA, Australia şi Japonia. Lipsa cea mai mare de vizitatori este resimţită de Spaţiul ‘Cele mai bune practici urbane’ (ZMPU), una din inovaţiile acestei Expo, unde pentru prima dată în istorie şi oraşele au pavilioane proprii, precum Madridul, Barcelona şi Bilbao.

Totuşi sunt puţini cei care îndrăznesc să treacă râul care separă pavilioanele naţionale de zona ZMPU şi cea a pavilioanelor dedicată firmelor. Responsabilul unuia din pavilioanele dedicate oraşelor a explicat că au avut loc întâlniri cu organizatorii pentru a încerca să se remedieze problema, precum posibilitatea de a face ca autobuzul să treacă râul şi să ajungă până la ZMPU, în loc să rămână în aria pavilioanelor firmelor, ca până acum.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata