Exporturile de ceasuri elveţiene au înregistrat cea mai mare scădere trimestrială de după 2009

28

Exporturile de ceasuri elveţiene au înregistrat în primul trimestru cea mai mare scădere de după 2009, ca urmare a reducerii cererii pe toate pieţele principale, informează Bloomberg.

Administraţia vamală elveţiană a informat joi că valoarea exporturilor de ceasuri a scăzut cu 8,9% în primul trimestru până la 4,7 miliarde de franci. Separat, Federaţia Industriei de Orologerie din Elveţia (FHS) a informat că luna trecută livrările de ceasuri (un sinonim pentru exporturi — n.r.) au scăzut cu 16,1% în ritm anual până la 1,5 miliarde franci (1,55 miliarde dolari), cel mai scăzut nivel înregistrat în luna martie în ultimii cinci ani. Scăderea a fost una generală, cu o contracţie de 38% în Hong Kong, 33% în SUA şi 14% în China.

„Ceea ce este surprinzător este că aproape toate pieţele importante sunt în scădere. Și mai îngrijorător este şi faptul că nu există performanţe remarcabile în alte părţi, nu are loc o tranziţie spre o altă regiune care să poată compensa pierderile din Asia” a declarat Zuzanna Pusz, analist la Berenberg.

Federaţia Industriei de Orologerie din Elveţia susţine că exporturile de ceasuri cu un preţ de cost cuprins între 500 şi 3.000 de franci au înregistrat un declin mai mic decât în cazul ceasurilor cu un preţ de cost mai mic de 200 de franci sau mai mare de 3.000 de franci. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul ceasurilor cu un preţ de cost cuprins între 200 şi 500 de franci, ale căror exporturi au scăzut cu 27,1% atât în termeni de valoare cât şi de volum.

Cererea pentru ceasurile de lux a fost afectată de campania anticorupţie demarată de guvernul chinez, reducerea numărului de turiştii chinezi care au cumpărat ceasuri de lux în Europa precum şi de creşterea ceasurilor inteligente. În replică o serie de producători elveţieni de ceasuri precum Swatch Group, Richemont şi LVMH au răspuns prin reducerea preţurilor plătite furnizorilor şi creşterea producţiei realizate intern. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News