Falimentul Greciei va avea consecinţe incalculabile asupra pieţelor financiare

Incapacitatea Greciei de a-şi achita datoriile va avea consecinţe incalculabile asupra pieţelor financiare şi a altor state, a declarat joi (29 aprilie 2010) preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber, transmite Reuters.

”În actuala situaţie, impactul asupra pieţelor financiare şi asupra altor state va fi incalculabil. Ajutorul financiar trebuie acordat cu respectarea unor condiţii dure şi toate părţile trebuie implicate pentru găsirea celei mai bune soluţii’, a afirmat oficialul german, într-un interviu joi acordat cotidianului german „Bild”. Preşedintele Bundesbank a explicat că Grecia ar putea depăşi cu bine criza, dacă va implementa reforme în economie, într-un mod decisiv şi credibil.

„Ieşirea Greciei din zona euro ar putea avea consecinţe majore din punct de vedere economic şi financiar şi nu există o bază legală pentru o astfel de evoluţie”, a explicat Axel Weber. Grecia va avea nevoie de 100 – 120 de miliarde de euro, au afirmat miercuri parlamentari germani, la încheierea unor întâlniri la Berlin cu preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, şi cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

O astfel de sumă ar însemna o contribuţie a Germaniei de cel puţin 25 miliarde de euro pe o perioadă de trei ani, a declarat deputatul social-democratul Thomas Oppermann la încheierea acestor reuniuni. ”Cele 45 de miliarde de euro despre care este vorba până în prezent nu sunt decât începutul”, a comentat şi deputatul ecologist Jurgen Trittin.

Preşedintele FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn, despre care Oppermann a afirmat că ”n-a înflorit lucrurile” în discuţiile cu parlamentarii, a refuzat să confirme aceste cifre. „Discuţiile dintre FMI, Comisia Europeană şi guvernul grec sunt în curs şi o sumă nu va putea fi publicată decât la încheierea lor”, a precizat el.
Strauss-Kahn şi Jean-Claude Trichet au încercat să-i convingă pe deputaţii germani de necesitatea sprijinirii Greciei, în condiţiile în care mulţi dintre ei sunt reticenţi în privinţa votării în favoarea acordării unui ajutor pentru Grecia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata