Favoriţii premiului Nobel pentru Literatură

Academia Regală de Științe din Suedia anunță joi laureatul premiului Nobel pentru Literatură, iar pe lista scurtă a marilor favoriți apar nume precum Haruki Murakami, Ngugi wa Thiong’o, Svetlana Alexievich, Philip Roth sau Patrick Modiano, conform unui material publicat de IB Times, care trece în revistă cotele pe care favoriții le au la casa de pariuri londoneză Ladbrokes.

Lista nominalizărilor cuprinde numele a 210 personalități din lumea literaturii, poeți, nuveliști și romancieri, printre care și regele folk-ului protestatar american, Bob Dylan, poetul sirian Adonis, poeta și romanciera canadiană Margaret Atwood, scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, romancierul australian Peter Handke și scriitorul Mircea Cărtărescu.

Dintre favoriți, Haruki Murakami, 65 de ani, se evidențiază prin lucrările sale de ficțiune și non-ficțiune care sunt extraordinar de apreciate de public și au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care și Premiul Franz Kafka obținut în anul 2006. Din opera sa reamintim romane precum „În căutarea oii fantastice” (1982), „Pădurea norvegiană” (1987) sau „Cronica păsării-arc” (1994). Ultimul său roman, „Colourless Tsukuru Tazaki And His Years of Pilgrimage”, a fost publicat în luna august a acestui an.

Murakami este considerat o figură fundamentală a literaturii postmoderne, iar opera sa poartă o puternică amprentă a culturii occidentale, putând fi recunoscute influențe ale unor scriitori precum Kurt Vonnegut sau F. Scott Fitzgerald — ceea ce a condus la apariția a numeroase voci critice în Japonia, unde opera lui Murakami este considerată drept „ne-japoneză”.

Conform casei de pariuri Ladbrokes, Murakami și scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o au șanse egale, estimate la 4/1, de a câștiga Nobelul pentru Literatură din acest an. Întrebat însă cum se simte din postura de favorit la Nobel, Murakami a răspuns zâmbind că nu-și dorește premii. „Nu, nu vreau niciun premiu. Înseamnă că ești terminat” (ca scriitor).

Celălalt mare favorit, Ngugi wa Thiong’o, 76 de ani, este profesor de engleză la Universitatea California din Irvine. Autorul de origine kenyană este fiul scriitorului Mukoma wa Ngugi, iar din bagajul său literar fac parte romane, piese de teatru, nuvele și eseuri care acoperă un spectru larg, de la literatura pentru copii până la critica disfuncțiilor sociale.

În 1977, Ngugi a fost închis mai mult de un an pentru că lucra la un nou concept de teatru în Kenya, prin care dorea să elibereze arta dramatică de ceea ce el considera drept „sistemul general educațional burghez”. Deși piesa sa de teatru „Ngaahika Ndeenda” (I Will Marry When I Want — 1977) a fost foarte bine primită de public, reprezentațiile au fost interzise de regimul autoritar din Kenya acelor vremuri, la șase săptămâni după premieră.

Din opera sa reamintim romanul „A Grain Of Wheat” (1967), în care își formulează simpatia pentru ideile fanionist-marxiste (curent ideologic anticolonialist, de stânga) sau „Detained”, jurnalul său de detenție ce a fost publicat în 1981.

O altă favorită este jurnalista belarusă Svetlana Alexievich, aflată pe locul trei în topul cotelor oferite de casa de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 7/1. Opera literară a jurnalistei belaruse este descrisă drept o cronică a istoriei emoționale a omului sovietic și post-sovietic, într-o perioadă care începe cu cel de-al Doilea Război Mondial, trece prin războiul sovieto-afgan, prăbușirea Uniunii Sovietice și ajunge la dezastrul nuclear de la Cernobâl.

Primul ei roman,”The Unwomanly Face Of The War”, a fost publicat în 1987 și s-a vândut în 2 milioane de exemplare. Romanul este compus din monologuri fictive despre război susținute de diferite femei. Dintre operele ei reamintim și „The Boys of Zinc” (1992), o compilație de relatări ale unor veterani ai războiului din Afganistan sau „Voices From Chernobyl: The Oral History Of A Nuclear Disaster”, publicat în 2005.

Scriitorul american Philip Roth, și el printre favoriții de anul acesta la Nobelul pentru Literatură, a atras atenția lumii literare prin nuvela sa din 1959 „Goodbye, Columbus”, un portret ireverențios și plin de umor al modului de viață al evreilor din SUA. Roth a cunoscut consacrarea după publicarea provocatoarei cărți „Portnoy’s Complaint”, în 1969, monologul unui tânăr burlac evreu, obsedat de mamă și pornit într-o vânătoare de plăceri.

Philip Roth, care are o cotă de 12/1, este unul dintre cei mai apreciați scriitori americani ai generației sale. El a câștigat un premiu Pulitzer în 1997 pentru romanul „Pastorala americană” și este dublu laureat al National Book Award și al National Book Critics Circle Award. Roth a câștigat de trei ori și Premiul PEN/Faulkner Award și a primit premiul Franz Kafka în 2001, la ediția inaugurală a acestor premii.

Scriitorul francez Patrick Modiano se numără și el printre favoriți cu o cotă de 10/1. Modiano și-a publicat primul roman, „La Place de l’Étoile”, în 1968. Modiano a semnat alături de regizorul Louis Malle scenariul filmului „Lacombe Lucien”, despre un tânăr membru al „Gestapoului francez” din perioada de ocupație a Franței de către Germania nazistă. Din opera sa mai reamintim „Rue des Boutiques Obscures”, romanul său din 1996 „Du Plus Loin de l’Oubli” și „Dora Bruder”, publicată în 1997. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata