Favoriţii premiului Nobel pentru Pace

1

Cu câteva ore înainte de anunțarea premiului Nobel pentru Pace, lista favoriților rămâne lungă, de la tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, la actorii democrației tunisiene, opozanții ruși și Papa Francisc, relatează vineri AFP.

Francisc, care ar fi primul papă care ar primi un astfel de premiu, este dat favorit de casele de pariuri, scrie EFE.

Un sindicat (tunisian) ar putea s-o depășească pe Malala’, titra joi seară pe site-ul său televiziunea publică norvegiană NRK, ale cărei pronosticuri s-au dovedit corecte în ultimii ani. ‘Dar ea se numără încă printre favoriții din acest an ai Nobelului pentru pace’, a adăugat NRK.

Nu mai puțin de 278 de indivizi și organizații sunt în cursă în acest an, un număr record de candidaturi în contextul în care actualitatea internațională a fost tumultuoasă, marcată de criza ucraineană, ofensiva jihadistă în Siria și Irak, intervenția israeliană în Gaza și violențele din numeroase țări africane.

Numele laureatului va fi făcut public la ora 12.00 ora României (09.00 GMT) la Institutul Nobel din Oslo.

Potrivit NRK, democratizarea Tunisiei după căderea regimului Ben Ali este singurul episod al Primăverii arabe care s-a soldat cu un rezultat pozitiv și Nobelul ar putea merge la actorii acestui proces, precum sindicatul UGTT și/sau președintele Moncef Marzouki.

Malala Yousafzai, vizată de un atentat al talibanilor din cauza angajamentului său pentru educația fetelor, are și ea, ca și anul trecut, șanse de a câștiga Nobelul pentru Pace, deși tinerețea sa — are doar 17 ani — ar putea să acționeze împotriva ei.

De asemenea, se află pe listă Novaia Gazeta, media de opoziție în Rusia lui Vladimir Putin, și redactorul său șef, Dmitri Muratov, care s-a distins publicând pe prima pagină titlul ‘Iartă-ne Olanda‘ după distrugerea zborului MH17 deasupra Ucrainei.

Alegerea Novaia Gazeta, care a plătit un greu tribut din cauza asasinării mai multor jurnaliști, printre care Anna Politkovskaia, ar fi o premieră, pentru că Nobelul pentru Pace nu a fost niciodată acordat unei media în trecut.

O astfel de opțiune ar atrage atenția asupra încălcării drepturilor și libertăților într-o Rusie care a adoptat o linie dură și în materie de politică externă, după cum o dovedesc alipirea Crimeii și susținerea rebelilor separatiști din estul Ucrainei, notează AFP.

Alți militanți ruși pentru drepturile omului sunt de asemenea evocați, precum figura istorică Liudmila Alekseeva.

Pronosticarea câștigătorului unui Nobel nu este însă un lucru facil, pentru că lista candidaților este ținută secretă, numai câteva nume fiind uneori dezvăluite de cei familiarizați cu procesul.

Anumite nume revin an după an, precum medicul congolez Denis Mukwege, care acordă îngrijiri medicale femeilor victime ale violențelor sexuale, teoreticianul american al acțiunii non-violente Gene Sharp sau militantul belarus pentru drepturile omului Ales Beliațki.

Observator atent al premiilor Nobel, directorul Institutului de cercetare pentru pace din Oslo (Prio), Kristian Berg Harpviken, pariază pe victoria ‘Societății pentru susținerea articolului 9’, un grup de activiști pacifiști ancorat în Constituția japoneză.

Sunt de asemenea citați fostul consultant al Agenției de Securitate Americane (NSA), Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programului de supraveghere al fostului său angajator, precum și papa Francisc, pentru lupta sa împotriva reducerii inegalităților între bogați și săraci.

După premiul pentru Pace, singurul decernat la Oslo, premiul pentru economie va încheia luni, la Stockholm, sezonul Nobelurilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata