Fenomenul de Lună „însângerată”, vizibil noaptea trecută din Lumea Nouă

În cursul nopţii trecute a putut fi observat aparent straniul și rău-prevestitorul fenomen de Lună „însângerată” în Lumea Nouă (cele două Americi dar și Australia și Noua Zeelandă), conform Reuters.

Așa-numita Lună însângerată este de fapt o simplă eclipsă totală de Lună. Umbra proiectată de Pământ în spaţiu blochează lumina solară care nu mai ajunge direct la suprafaţa Lunii. În același timp, lumina solară care ajunge pe Pământ oblic, la răsărit și respectiv la apus, în diferite regiuni ale planetei, este reflectată pe suprafaţa Lunii, ceea ce-i conferă astrului nopţii un aspect portocaliu spre roșu sângeriu.

Eclipsa de Lună a durat trei ore, începând la ora 05:53 GMT. La aproximativ o oră după începerea fenomenului de eclipsă, Luna a putut fi văzută strălucind într-o lumină cu nuanţe de portocaliu și roșu.

În funcţiile de condiţiile meteorologice, această eclipsă a putut fi văzută în SUA, din Florida până în California. Eclipsa a mai putut fi văzută din Australia, Noua Zeelandă și America Centrală și de Sud.

Nuanţa de roșu observată de privitori a variat în funcţie de densitatea de aerosoli din atmosferă (particule de cenușă, praf etc. prezente în atmosferă), conform unui mesaj dat publicităţii de SpaceWeather.com.

Acest spectacol celest rar s-a încheiat la 09:30 GMT, conform NASA.

Fenomenul de eclipsă se produce de două sau trei ori pe an, atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază în așa fel încât Luna trece prin umbra proiectată de Pământ. Eclipsa produsă marţi este ultima eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul SUA până în 2019. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata