Fervoarea religioasă din cadrul armatei americane, în vizorul criticilor

0

Armele de foc gravate cu versete din Sfânta Scriptură au provocat valuri în armata americană, mii de arme de foc fiind dotate cu lunete ultramoderne, gravate cu abrevieri reprezentând citate din Biblie, foarte greu observabile, din cauza faptului că sunt inscripţionate cu litere foarte mici, în continuarea numărului de serie de pe lunete.

De teamă ca folosirea acestor arme să nu provoace proteste în ţările musulmane şi să dea impresia unei cruciade, urmează ca aceste versete să fie acum eliminate, scrie ziarul german Die Welt.
Una din inscripţionări este, de exemplu ‘JN8:12’, abreviere pentru ‘Ioan 8, 12’, care sună: ‘Iisus le-a vorbit din nou şi le-a zis: Eu sunt Lumina lumii iar cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric ci va avea lumina vieţii’.

Pe o altă lunetă stătea scris ‘2COR4:6’, de data aceasta o abreviere pentru 2 Corinteni 4,6: ‘Căci Dumnezeu, care a zis: ‘Să lumineze lumina din întuneric’, ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să strălucească lumina cunoştinţei slavei lui Dumnezeu pe faţa lui Iisus Hristos’.
Aceste dispozitive optice au fost produse de compania americană Trijicon din Wixam, statul Michigan. În august 2005, firma a câştigat un contract pe mai mulţi ani cu Ministerul Apărării, prin care urma să livreze 800.000 de aşa numite ‘Advanced Combat Optical Guns ight (ACOG – L unete avansate pentru arme de luptă)’.

O mare parte din lunetele firmei Trijicon sunt folosite în ţările musulmane, în Irak armata americană utilizându- le şi la instruirea unităţilor locale de poliţie şi armată. În Afganistan, armata naţională afgană foloseşte lunetele cu versete din Biblie, conform al-Jazeera, în serviciul activ, aceasta însemnând că musulmanii mânuiesc arme cu simboluri creştine.

După ce mesajul creştin de pe armele în cauză a devenit cunoscut, au crescut şi temerile că folosirea acestor arme în ţări islamice ar putea conduce la proteste şi ar putea da impresia că forţele occidentale duc o cruciadă contra musulmanilor.
Căpitanul Geraldine Carey, purtătoare de cuvânt a infanteriei marine americane (puşcaşii marini – Marine Corps), afirma că există temeri legat de cum va fi perceput acest lucru.

Din acest motiv, a fost organizată o întâlnire cu furnizorii lunetelor, pentru a discuta despre viitorul producţiei. În urma întâlnirii, spunea căpitanul american, firma s-a declarat disponibilă să elimine versetele.
Un purtător de cuvânt de la Trijicon declara postului de televiziune ABC că fondatorul companiei, Glyn Bindon, introdusese această tradiţie a înzestrării produselor Trijicon cu versete din Biblie acum 30 de ani.

Bindon, originar din Africa de Sud şi care în 2003, la vârsta de 66 de ani, şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion, era considerat un creştin fervent. Ultramodernele lunete, în valoare de 660 de milioane de dolari, au fost livrate mai ales corpului puşcaşilor marini americani, care a dotat cu ele în special armele de asalt. Potrivit producătorului, lunetele sunt destinate utilizării în condiţii de lumină puternică, slabă sau inexistentă, fiind printre cele mai utilizate produse de acest fel.

Armata din Noua Zeelandă, ale cărei arme sunt şi ele dotate tot cu dispozitive optice de la Trijicon, anunţa la rândul ei că va proceda la eliminarea abrevierilor de versete biblice, producătorului solicitându-i-se să renunţe la gravarea de versete la următoarele livrări. Maiorul Kristian Dunne, purtător de cuvânt al armatei neozeelandeze, declara că inscripţionările respective creează armatei ţării sale o situaţie dificilă şi că nu sunt prea încântaţi de faptul că producătorul nu i-a informat despre aceasta.

Şi forţele australiene din Afganistan folosesc controversatele produse Trijicon, armata din această ţară urmând să decidă dacă le va folosi pe mai departe în operaţiunile sale. Fervoarea religioasă din cadrul armatei americane în zone le de criză s-a aflat de multe ori în vizorul critic ilor. Atunci când puşcaşii marini au pornit în 2004 o ofensivă în citadela rebelilor irakieni de la Faludja, comandanţii au calificat acţiunea drept ‘luptă contra răului’, unul din comandanţi declarând că la Faludja ‘trăieşte diavoluľ.

Anul trecut a devenit public faptul că predicatori militari americani au distribuit soldaţilor Biblii în limbile locale, aceştia urmând să le dea mai departe afganilor. Lui G. W. Bush însuşii s-a dus faima că amestecă convingerile sale evangheliste cu politica externă, afirmaţia sa referitoare la o ‘cruciadă’ contra terorismului islamic declanşând critici la nivel mondial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata