Filipine: Fiul fostului preşedinte Joseph Estrada, arestat pe fondul unui vast scandal de corupţie

Poliția din Filipine l-a plasat luni în detenție pe fiul fostului președinte Joseph Estrada, în cadrul unui vast scandal de corupție în care sunt implicați mai mulți parlamentari din statul din Asia de Sud-Est unde acest flagel este endemic, transmite France Presse.

Senatorul Jose ‘Jinggoy’ Estrada, 51 de ani, s-a predat poliției după ce un tribunal anticorupție a emis un mandat de reținere pe numele său.

‘Nu am furat niciodată nici măcar un cent din vistieria guvernului’, a asigurat pentru presă politicianul, care l-a acuzat pe președintele Benigno Aquino că instrumentează un proces ‘politic’ prin care urmărește să discrediteze opoziția. Însoțit de tatăl său, fostul președinte Joseph Estrada (1998-2001), senatorul s-a urcat la bordul unui autovehicul pentru a parcurge scurtul traseu până la postul de poliție, urmat de un convoi de mașini ale presei.

Estrada este doar una dintre cele 54 de persoane — parlamentari și înalți responsabili — cercetate pentru suspiciuni de corupție: acestea sunt acuzate că au deturnat, pentru propriul profit, milioane de dolari alocate unor proiecte de dezvoltare a țării, una dintre cele mai nevoiașe din Asia. Senatorul este bănuit că a băgat în buzunar circa 183 de milioane de pesos (3,1 milioane de euro).

Scandalul a izbucnit în 2013, când o femeie de afaceri, Janet Napoles, a fost arestată, fiind acuzată că a conspirat cu parlamentarii în vederea deturnării a 10 miliarde de pesos (168 de milioane de euro) prevăzuți inițial pentru proiecte de sprijinire a dezvoltării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata