Frigiderele și cuptoarele cu microunde cad pradă deficitului global de cipuri

O penurie globală de cipuri care a zguduit liniile de producție la companiile auto și a stors stocurile de la producătorii de gadgeturi, lasă acum producătorii de electrocasnice să nu poată satisface cererea, potrivit președintelui Whirlpool Corp din China.

Compania cu sediul în SUA, una dintre cele mai mari firme din lume de produse electrocasnice, a văzut că livrările de cipuri nu respectă comenzile cu aproximativ 10% în martie, a declarat Jason Ai pentru Reuters din Shanghai.

„Este o furtună perfectă”, a spus el pe marginea Appliance and World Electronics Expo.

„Pe de o parte, trebuie să satisfacem cererea internă de aparate, pe de altă parte, ne confruntăm cu o explozie de comenzi de export. În ceea ce privește cipurile, pentru cei din China, a fost inevitabil. ”

Compania s-a străduit să asigure suficient microcontrolere, procesoare simple care alimentează peste jumătate din produsele sale, inclusiv cuptoare cu microunde, frigidere și mașini de spălat.
În timp ce deficitul de cipuri a afectat o serie de furnizori de ultimă generație, cum ar fi Qualcomm Inc, acesta a apărut și rămâne cel mai sever pentru tehnologiile mature, de exemplu cipurile de gestionare a energiei utilizate în mașini.

Deficitul de cipuri, care a început serios la sfârșitul lunii decembrie, a fost cauzat parțial în timp ce producătorii de automobile au calculat greșit cererea și au crescut vânzările de smartphone-uri și laptopuri, alimentate de pandemie. A forțat producătorii de automobile, inclusiv General Motors, să reducă producția și a crescut costurile pentru producătorii de smartphone-uri precum Xiaomi Corp.

Și cu fiecare companie care folosește cipuri în produsele sale, lipsa a afectat nu doar Whirlpool, ci și alți producători de electrocasnice.

Hangzhou Robam Appliances Co Ltd, un producător chinez de produse electrocasnice cu peste 26.000 de angajați, a trebuit să întârzie lansarea unui nou aparat de gătit de înaltă calitate cu patru luni, deoarece nu putea obține suficiente microcontrolere.

„Majoritatea produselor noastre sunt deja optimizate pentru uz casnic inteligent, așa că, desigur, avem nevoie de multe cipuri”, a spus Dan Ye, director de marketing la Robam.
El a adăugat că, companiei i s-a părut mai ușor să furnizeze cipuri din China decât în ​​străinătate, determinându-i să reevalueze viitoarele aprovizionări.

„Cipurile pe care le folosim în produsele noastre nu sunt cele mai avansate. Cipurile interne ne pot satisface complet nevoile. ”

Deja înfruntate, marjele de profit la firmele de produse electrocasnice sunt din ce în ce mai scăzute din cauza penuriei.

Robin Rao, directorul departamentului de planificare al companiei chineze Sichuan Changhong Electric Co Ltd, a declarat că ciclurile lungi de înlocuire a aparatelor, împreună cu o concurență intensă și o încetinire a pieței imobiliare, au menținut mult timp marjele de profit subțiri.

„Dar, datorită acestor componente de bază și cipuri, costurile noastre de capital ale lanțului de aprovizionare au crescut.”

Pentru a face față deficitului de microprocesoare și cipuri de memorie flash, Dreame Technology – un brand de aspiratoare finanțat de Xiaomi – și-a redus bugetul de marketing și a angajat personal suplimentar doar pentru a gestiona relațiile cu furnizorii.

Dreame a cheltuit, de asemenea, „câteva milioane de yuani” pentru a testa cipuri care ar putea servi drept alternative la cele pe care le folosește de obicei, a declarat Frank Wang, directorul de marketing al companiei.

„Lucrăm pentru a avea un control mai profund al furnizorilor noștri și chiar căutăm să investim în câțiva furnizori”, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata