Grecia: Tsipras obţine adoptarea exigenţelor impuse de creditori, cu sprijinul opoziţiei

Premierul grec, Alexis Tsipras, a reușit în cursul nopții de miercuri spre joi să facă adoptate în parlament primele reforme cerute de creditori în vederea unui nou plan de ajutorare, dar a avut nevoie de opoziție pentru a-și atinge scopul, comentează AFP.

Aceste măsuri, referitoare în special la majorarea TVA, sistemul de pensii și la adoptarea unei reguli de aur bugetare, au fost sprijinite de 229 de deputați, în timp ce 64 au votat împotrivă, iar șase s-au abținut.

Dacă partidul dreptei suveraniste ANEL, care se află la guvernare alături de stânga radicală Syriza condusă de Alexis Tsipras, l-a susținut pe acesta cu cei 12 deputați ai săi, în tabăra premierului s-au înregistrat dezertări importante.

Astfel, 39 de deputați s-au revoltat: 32 au votat împotrivă, ca fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis și președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, șase s-au abținut, iar unul a fost absent.

Aceasta înseamnă că prim-ministrul a pierdut majoritatea parlamentară (Syiriza și ANEL au împreună 162 de mandate din totalul de 300 ale parlamentului elen), însă fără să tragă imediat consecințe.

Dezbaterea a început în jurul orei locale 21.00 (18.00 GMT), în timp ce în exterior aveau loc incidente violente între mai mulți tineri mascați și poliție.

Sticle incendiare aruncate, mobilier urban distrus, vitrine sparte au dus la împrăștierea unei manifestații de aproape 12.000 de opozanți ai reformelor, după o zi marcată de prima grevă a funcționarilor de la preluarea puterii de către Syriza.

Mai mulți polițiști și doi fotoreporteri ai agenției France Presse au fost răniți ușor în aceste incidente, iar peste 40 de tineri au fost arestați.

Votul de joi, desfășurat la o oră după limita de la miezul nopții impusă de creditori, este prima etapă a unui parcurs dureros fixat Atenei luni dimineață de UE și FMI, cu scopul de a spera la al treilea plan de ajutorare în valoare de peste 80 de miliarde de euro.

Este de remarcat că Alexis Tsipras și partizanii săi, susținând ferm votul da, nu au supralicitat proiectul.

„Luni dimineață la ora 09.30 (momentul semnării) a fost cel mai rău moment din viața mea”, a declarat astfel noul ministru de finanțe, Euclid Tsakalotos.

La rândul său, Alexis Tsipras a apreciat că acordul prevăzut, în special pentru că oferă o vizibilitate pe trei ani, este mai bun decât cel pe care grecii l-au respins cu peste 61% la referendumul de la 5 iulie, care se referea numai la cinci luni.

Prim-ministrul a admis că „dezaprobă acordul în numeroase puncte”. „Era însă ori acesta, ori un faliment dezorganizat”, a atras el atenția.

În cursul zilei, ministrul adjunct de finanțe Nadia Valavani și-a prezentat demisia.

Cât despre fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis, care nu a luat cuvântul în plenul parlamentului, el a comparat acordul cu „un nou Tratat de la Versailles” și l-a criticat pe blogul personal, în întregime subliniat cu roșu, îndemnându-i pe internauți: „Citiți și plângeți!”.

O altă personalitate care a votat nu, ministrul energiei Panagiotis Lafazanis a dat asigurări, la rândul său, că Syriza, unde este liderul facțiunii de stânga, continuă „unită și va susține mereu cu fermitate guvernul”.

În locul premierului, a spus el, „aș continua să guvernez și să aplic programul nostru”.

Președintele interimar al principalului partid de opoziție Noua Democrație, Evangelos Meimarakis, a ținut să menționeze în discursul său că nu va cere nimic în schimbul votului deputaților săi și a dat asigurări că după vot nu va introduce o moțiune de cenzură.

Actuala fărâmițare a opoziției elene i-ar putea permite lui Alexis Tsipras să scape fără prea multe pierderi după acest vot câștigat fără susținerea în întregime din partea Syriza. Un sondaj apărut marți arăta că și în cazul unei remanieri a coaliției, 68% dintre greci doresc ca el să rămână în fruntea guvernului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata