Grupul Gazprom este pregătit să finalizeze South Stream şi fără finanţare internaţională

Grupul rus Gazprom va încerca să atragă finanțare externă pentru proiectul gazoductului South Stream însă este pregătit și pentru un scenariu negativ astfel că va finaliza acest proiect și fără finanțare internațională, a declarat marți directorul general adjunct Alexander Medvedev, transmite RIA Novosti.

‘Finanțarea de proiect a fost încheiată cu succes în cazul Nord Stream și Sakhalin-2 și cred că aceste instrumente vor fi utilizate și în cazul South Stream. În cazul în care mă întrebați dacă suntem gata pentru cel mai prost scenariu vă răspund cu siguranță că suntem pregătiți’ a spus Medvedev.

Aceste declarații vin în aceeași zi în care Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, deoarece acest proiect ar putea afecta securitatea energetică a Uniunii Europene.

La finele lunii mai, Oleg Aksyutin, directorul companiei South Stream Transport, compania responsabilă de proiectul South Stream, declara că finanțarea pentru secțiunea maritimă a conductei va fi stabilită până la finele anului. Potrivit lui Aksyutin, acționarii vor investi 30% din costurile totale ale proiectului urmând ca restul de 70% să fie plătit prin intermediul unor împrumuturi.

Gazoductul South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagră. Capacitatea proiectată a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Compania South Stream Transport B.V. este un joint venture internațional responsabil de construcția secțiunii submarine a gazoductului South Stream. Acționarii South Stream Transport sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franța), Wintershall (Germania) și Eni (Italia). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata