În Europa, sunt două feluri de reacţii faţă de criza din Grecia

La sfârşitul lunii martie, a fost publicat un studiu despre opiniile europenilor privind criza din Grecia, de către Fundaţia pentru inovaţie politică (Fondapol), un club de reflecţie liberal şi pro-european de centru dreapta, scrie ziarul Le Monde, care publică un interviu cu directorul Fondapol, Dominique Reynié.

Potrivit studiului, relevă Reynié, se observă în Europa două tipuri de reacţii, care pot alimenta două atitudini eurosceptice opuse. Ţările din Nord (Germania, Marea Britanie, Olanda) nu înţeleg că se poate ajuta o ţară fără a obţine compensaţii solide în schimb, dat fiind că şi ele au făcut multe eforturi. Pentru Ţările din Sud (Franţa, Italia, Spania), mai solidare şi mai înţelegătoare, faptul că o ţară în dificultate nu ar fi ajutată ar însemna punerea în discuţie a legitimităţii Europei.

Această criză ridică problema tranzacţiei politice: ce oferă Europa în schimbul abandonării unei părţi a suveranităţii naţionale ? În ceea ce îi priveşte pe francezi, este vorba de un paradox, spune Reynié. Ei sunt ataşaţi mai mult decât alţii ideii de putere naţională, dar sunt şi adepţi ai ideii că lumea a devenit prea vastă pentru ca să poţi reuşi singur.

Atitudinea mai înţelegătoare a ţărilor din Sud faţă de Grecia se explică prin faptul că se tem că ar putea fi şi ele în aceeaşi situaţie dificilă. Sunt deci sensibile la ideea unei ‘plase de securitate’ de care ar putea beneficia în astfel de situaţii. Potrivit studiului, se observă, de asemenea, peste tot o îngrijorare reală faţă de datoriile statelor. Criza din Grecia poate face din acest lucru o temă politică majoră, ideea fiind că dacă te afli într-o situaţie dificilă s-ar putea să fii singur.

S-ar putea ca acest lucru să devină o temă pentru campania prezidenţială din 2012, în Franţa, notează Le Monde. Cele două partide principale, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) şi Partidul Socialist (PS) sunt amândouă în favoarea unei acţiuni de solidaritate cu Grecia. Ele sunt conştiente de faptul că orice acţiune spre un anume euroscepticism ar produce efecte asupra pieţelor financiare.
Pentru un partid care este la putere sau aspiră să fie, nu există vreun interes rezonabil de „a pune paie pe foc’. În schimb, partidele periferice au interesul de a ocupa acest spaţiu politic şi o vor face, consideră directorul Fondapol. ziarul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata